AUSTRIJA PROTIV PREDLOGA MAKRONA I MERKEL Potrebna ulaganja a ne pokrivanje dužničkih troškova

BankeEUIzdvajamoU fokusuVesti

20.5.2020 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

AUSTRIJA PROTIV PREDLOGA MAKRONA I MERKEL Potrebna ulaganja a ne pokrivanje dužničkih troškova AUSTRIJA PROTIV PREDLOGA MAKRONA I MERKEL Potrebna ulaganja a ne pokrivanje dužničkih troškova
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) najavio je alternativni predlog pomoći državama Evropske unije koje su najteže pogođene krizom izazvanom pandemijom korona virusa, i... AUSTRIJA PROTIV PREDLOGA MAKRONA I MERKEL Potrebna ulaganja a ne pokrivanje dužničkih troškova

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) najavio je alternativni predlog pomoći državama Evropske unije koje su najteže pogođene krizom izazvanom pandemijom korona virusa, i ponovio neslaganje sa inicijativom Berlina i Pariza o emitovanju EU obveznica u vrednosti 500 milijardi evra.

Kurc je za dnevnik „Oberösterreichischen Nachrichten“, rekao da Austrija želi da bude solidarna sa državama koje su posebno pogođene krizom, ali da veruje da su krediti ispravan put, a ne grantovi kako su predložili nemačka kancelarka Anlega Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), prenosi Tanjug.

„Narednih dana ćemo izneti predlog sa našim idejama“, najavio je austrijski kancelar, dodajući da veruje da je moguće pokrenuti evropsku privredu i izbeći objedinjavanje dugova. On je istakao da je Austrija, kao i mnoge druge članice EU, iznenađena predlogom Makrona i Merkel.

„Naravno da je legitimno da dve zemlje, još uz to velike, nešto predlože. Ali odluku donose sve članice EU“, naveo je Kurc. Austrija je, prema njegovim rečima, o svom predlogu obavestila Holandiju, Dansku i Švedsku, odnosno grupu ekonomski jakih i štedljivih zemalja, koje su se usprotivile predlogu finansiranja putem grantova.

„I dalje odbijamo finansiranje bespovratnih grantova. Potrebna su ulaganja u budućnost, a ne pokrivanje dužničkih troškova“, izjavio je austrijski ministar finansija Gernot Blumel, prenosi „Kronen Zeitung“.

Plan nemačke kancelarke i francuskog predsednika predviđa fond EU za obnovu privrede u vrednosti od više od 500 milijardi evra, od kojeg bi najveću pomoć imale mediteranske zemlje teško pogođene krizom jer bi dobile grantove, pre svih Italija i Španija.

Jedna od nepoznanica mogla bi biti i kako će se formirati kriterijum za najviše pogođene članice koje će dobijati grantove. Možda prema ukupnim troškovima zdravstvenog sistema, padu GDP, zvisnosti od turizma ili zbog gubitka budućih prihoda, ali bilo kako bilo očekuje se da će Italija dobiti najveću pomoć.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...