Zabrinutost za bezbednost zbog 5G mreže u SAD

Avio-kompanija Emirates obustavila letove za nekoliko gradova

Firme u fokusuHi-techLifestyleSvetU fokusuVesti

19.1.2022 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Avio-kompanija Emirates obustavila letove za nekoliko gradova Avio-kompanija Emirates obustavila letove za nekoliko gradova
Avio-kompanija Emirates saopštila je da će obustaviti letove za nekoliko američkih gradova od 19. januara do daljeg. Odluka o obustavi letova doneta je „zbog... Avio-kompanija Emirates obustavila letove za nekoliko gradova

Avio-kompanija Emirates saopštila je da će obustaviti letove za nekoliko američkih gradova od 19. januara do daljeg. Odluka o obustavi letova doneta je „zbog operativnih zabrinutosti povezanih sa planiranim uvođenjem usluga 5G mobilne mreže u SAD“.

U saopštenju je navedeno da je reč o destinacijama Boston, Čikago, Dalas, Hjuston, Majami, Njuark, Orlanso, San Francisko i Sijetl. Letovi za Njujork, Los Anđeles i Vašington biće nastavljeni po uobičajenom rasporedu, prenosi Reuters.

„Blisko sarađujemo sa proizvođačima aviona i relevantnim vlastima kako bismo ublažili operativnu zabrinutost i nadamo se da ćemo nastaviti naše usluge u SAD što je pre moguće“, saopštila je avio-kompanija iz Dubajia.


Bela kuća ranije u utorak je saopštila da želi da postigne rešenje za uvođenje 5G mreže koje štiti bezbednost u vazdušnom saobraćaju, a minimizira ometanja. Prethodno su velike američke avio-kompanije upozorile da bi moglo doći do katastrofalne krize u avio-saobraćaju za manje od 36 sati nakon što mobilni operateri pokrenu novu 5G uslugu.

Iz avio-kompanija upozoravaju da bi nova 5G mreža, koja bi trebalo da bude puštena u rad ove nedelje, mogla da utiče na letove širokotrupnih aviona i da izazove kolaps ostavljajući na desetine hiljada putnika zatočene u inostranstvu.


Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalne smetnje mogle da utiču na osetljive instrumente za upravljanje avionom, kao što je visinometar, što bi moglo ozbiljno da poremeti saobraćaj u uslovima smanjene vidljivosti.

  • STEFAN

    19.1.2022 #1 Author

    Steta

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    19.1.2022 #2 Author

    tehnologija koristi ali ne moze u nedogled da se ide jer se desavaju ovakve stvari

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...