Problemi sa dobavljačima i slaba potražnja koče Boeing

Avioni vredni devet milijardi dolara čekaju na isporuku

BiznisSvetVesti

27.10.2021 09:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Avioni vredni devet milijardi dolara čekaju na isporuku Avioni vredni devet milijardi dolara čekaju na isporuku
Kompanija Boeing suočava se sa problemima u isporukama modela 787 usled problema sa glavnim dobavljačima, tako da proizvođač aviona nastavlja da se bori kako... Avioni vredni devet milijardi dolara čekaju na isporuku

Kompanija Boeing suočava se sa problemima u isporukama modela 787 usled problema sa glavnim dobavljačima, tako da proizvođač aviona nastavlja da se bori kako bi nadomestio dugotrajne zastoje u fabrici.

Akcije Boeinga pale su za 1,4 odsto, dostigavši ​​najniži nivo od 21. septembra jer neizvesnost i dalje utiče na njegove glavne komercijalne programe, javlja Reuters.

Niz proizvodnih problema u poslednje dve godine i slaba potražnja, parkirali su više od 100 dugolinijskih aviona 787, procenjenih na 9 milijardi dolara.

Problemi sa 787 su ugušili ključni izvor priliva sredstava jer se Boeingov glavni proizvod, 737 MAX, još uvek oporavlja od dvogodišnje bezbednosne krize izazvane fatalnim nesrećama.

„Napredujemo kroz naše sveobuhvatne inspekcije i preglede i nastavićemo da radimo kako bi ispunili najviše standarde, uz blisku koordinaciju sa našim dobavljačima i kupcima“, rekao je portparol Boeinga.

Dok je MAX dobio odobrenja u zapadnom svetu krajem prošle godine, Boing se suočava sa novom neizvesnošću u pogledu vremena njegovog ponovnog ulaska u upotrebu u Kini, što je četvrtina njegove prodaje. Očekivalo se da će Kina odobriti MAX u novembru, ali je rešenje celokupnog procesa prolongirano za sledeću godinu, rekli su izvori agenciji Rojters.

Iako su Boeing i kineski regulatori nedavno izveli uspešan probni let, odobrenje je zastalo zbog diplomatskih tenzija sa Sjedinjenim Državama.

Boeing je ranije ove godine saopštio da će isporučiti manje od polovine aviona modela 787 proizvedenih ove godine, umesto očekivane „ogromne većine“ koja se očekivala. Do sada je ove godine isporučeno 14.

Jedan dobavljač je saopštio da Boeing nije proizvođačima delova konkretizovao datume isporuka, što je produžilo neizvesnost oko rasporeda.

Raytheon Technologies, koja isporučuje niz sistema, saopštila je u utorak da ne isporučuje ništa za model 787, piše Reuters.

Boeing se bori sa nedostacima u proizvodnji što posebno utiče na model 787 i dva puta je obustavljao isporuke, a poslednja obustava je bila u toku od maja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...