Obuzdavanje inflacije u Velikoj Britaniji

Banka Engleske nagoveštava povećanje kamatnih stopa

BankeNovacSvetVesti

22.10.2021 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Engleske nagoveštava povećanje kamatnih stopa Banka Engleske nagoveštava povećanje kamatnih stopa
Glavni ekonomista Banke Engleske Hju Pil (Huw Pill) upozorio je da će inflacija u Velikoj Britaniji verovatno premašiti pet odsto do početka iduće godine.... Banka Engleske nagoveštava povećanje kamatnih stopa

Glavni ekonomista Banke Engleske Hju Pil (Huw Pill) upozorio je da će inflacija u Velikoj Britaniji verovatno premašiti pet odsto do početka iduće godine. Svojom ocenom, Pil se nadovezao na nedavnu izjavu guvernera Banke Engleske Endrjua Bejlija (Andrew Bailey) koji je rekao da će „morati da deluje“ na inflaciju.

Hil je rekao da će Banka doneti „živu“ odluku o određivanju kamatnih stopa na svom sledećem sastanku 4. novembra, prenosi BBC pozivajući se na Financial Times. Kamatna stopa u Velikoj Britaniji je na istorijski najnižem nivou od 0,1 odsto od marta 2020. godine.

Nedavni podaci pokazuju da je rast inflacije usporen na 3,1 odsto godišnje do septembra, ali se očekuje da će ponovo porasti zbog rastućih troškova energije, većih plata za popunjavanje rekordnog broja slobodnih radnih mesta i prekida lanaca snabdevanja.

Izvor: BBC

Pil koji je prošlog meseca stupio na dužnost glavnog ekonomiste Banke Engleske naveo je da „neće biti šokiran“ ako inflacija u narednim mesecima dostigne pet procenata ili više. „To je veoma neprijatno za centralnu banku sa ciljanom inflacijom od dva odsto“, rekao je Pil.

On nije želeo da kaže kako će glasati na Odboru za monetarnu politiku Banke Engleske početkom idućeg meseca. Odvojeno istraživanje među potrošačima pokazalo je da oni u većini očekuju da će se rast inflacije nastaviti u narednih 12 meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...