bez promene monetarne politike

Banka Engleske upozorila na period intenzivnijeg rasta inflacije

BankeNovacSvetVesti

5.8.2021 17:02 Autor: Miljan Paunović 0

Banka Engleske upozorila na period intenzivnijeg rasta inflacije Banka Engleske upozorila na period intenzivnijeg rasta inflacije
Banka Engleske odlučila je u četvrtak da ne menja aktuelnu monetarnu politiku, ali je upozorila na period intenzivnijeg rasta inflacije u bliskoj budućnosti. Britanska... Banka Engleske upozorila na period intenzivnijeg rasta inflacije

Banka Engleske odlučila je u četvrtak da ne menja aktuelnu monetarnu politiku, ali je upozorila na period intenzivnijeg rasta inflacije u bliskoj budućnosti.

Britanska centralna banka je jednoglasno odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na istorijskom minimumu od 0,1 odsto, na kojem se nalazi od marta prošle godine, i da ostane pri programu kupovine obveznica od 1,25 biliona dolara, pri čemu je za to glasalo sedam članova Odbora za monetarnu politiku, dok je jedan bio protiv, prenosi CNBC.

Banka Engleske je takođe podigla prognozu rasta inflacije i sada predviđa da će ona privremeno dostići četiri odsto u četvrtom kvartalu ove godine i prvom tromesečju naredne godine, što je za 1,5 procentnih poena više od njene majske projekcije, prenosi Tanjug.

U Izveštaju o monetarnoj politici navodi se da je privremeni skok inflacije prvenstveno posledica rasta cena energije i drugih dobara, koje će se u srednjem roku one ponovo spustiti što će inflaciju vratiti na ciljani nivo od dva procenta.

Banke Engleske procenjuje da će rast BDP-a u drugom kvartalu iznositi pet odsto, čime će ekonomija Britanije i dalje ostari za oko četiri procenta ispod nivoa pre pandemije.

Za tekuće, treće tromesečje, predviđa privredni rast od tri odsto, što je nešto manje u odnosu na prognozu iz maja, jer će se, kako navodi, povećanje Covid-19 slučajeva, koje je primoralo stotine hiljada radnika na samoizolaciju, verovatno odraziti na ekonomsku aktivnost.

Banka Engleske se nada da će britanska ekonomija ipak dostići nivo pre pandemije u poslednja tri meseca 2021. godini kako uticaj pandemije bude opadao, pre nego što rast uspori na „normalnije“ stope, delom i zbog postepenog pooštravanja fiskalne politike.

U saopštenju se dodaje da banka namerava da počne sa smanjenjem stoka kupljenih obveznica kada referentna kamatna stopa poraste na 0,5 odsto, tako što će prestati da reinvestira u dospele britanske državne obveznice. To je znatno niži prag referentne kamate Banke Engleske od ranije predviđenog od 1,5 odsto iz juna 2018. godine.

Banka procenjuje da će njena ključna kamatna stopa dostići 0,5 procenata u trećem kvartalu 2024. godine, nakon što bi u trećem kvartalu 2022. trebalo da dostigne 0,2 procenta, te 0,4 odsto u istom periodu 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...