Efikasnija kontrola države nad kapitalom banaka u njenom vlasništvu

Banka Poštanska štedionica pripaja mts banku

BankeNovacSrbijaVesti

30.6.2021 13:26 Autor: Marko Miladinović 0

Banka Poštanska štedionica pripaja mts banku Banka Poštanska štedionica pripaja mts banku
Banka Poštanska štedionica i mts banka od sutra posluju kao jedno pravno lice. Banka Poštanska štedionica će pripojiti mts banku, a čitava transakcija će... Banka Poštanska štedionica pripaja mts banku

Banka Poštanska štedionica i mts banka od sutra posluju kao jedno pravno lice. Banka Poštanska štedionica će pripojiti mts banku, a čitava transakcija će biti obavljena uz saglasnost Narodne banke Srbije, s obzirom na to da je ocenjeno da su ispunjeni svi propisani uslovi, odnosno da je ovo pripajanje ekonomski opravdano i da će imati pozitivan uticaj na stanje na finansijskom tržištu u Srbiji, kaže se u zvaničnom saopštenju NBS.

Registracija ove statusne promene kod Agencije za privredne registre izvršena je danas, čime Banka Poštanska štedionica postaje pravni sledbenik svih prava i obaveza mts banke, koja je obrisana iz registra privrednih društava kod ove agencije.

Cilj sprovođenja statusne promene pripajanja jeste objedinjavanje poslova predmetnih banaka radi racionalizacije poslovanja i sinhronizacije poslovnih aktivnosti, kao i postizanja efikasnijeg procesa rada, piše u saopštenju. 

Kako je Republika Srbija direktni i indirektni osnivač sa 100 odsto učešća u obe banke, realizacijom pripajanja Republika Srbija će ostvariti direktan uticaj u obliku efikasnije kontrole nad kapitalom banaka.

Pripajanje će imati i pozitivne efekte u vidu povećanja broja klijenata putem ponude proizvoda i usluga obe banke kroz objedinjenu mrežu koja će pokrivati Republiku Srbiju, kao i razvoja i primene informacionih tehnologija neophodnih za razvoj novih proizvoda i usluga. Takođe, dosadašnjim klijentima obe banke biće na raspolaganju svi proizvodi i usluge, koje su do sada nudile obe banke. 

Konstatuje se i da će nakon pripajanja Banka Poštanska štedionica povećati svoje tržišno učešće u pružanju bankarskih usluga u Republici Srbiji, što će pozitivno uticati na stabilnost i dalje unapređenje poslovanja ove banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...