BANKE UBRZALE DIGITALIZACIJU Hrvatska bliža evropskom proseku sa 46 odsto klijenata koji koriste internet i mobilno bankarstvo

BankeNovacRegionVesti

2.12.2020 14:05 Autor: Ljiljana Begović 0

BANKE UBRZALE DIGITALIZACIJU Hrvatska bliža evropskom proseku sa 46 odsto klijenata koji koriste internet i mobilno bankarstvo BANKE UBRZALE DIGITALIZACIJU Hrvatska bliža evropskom proseku sa 46 odsto klijenata koji koriste internet i mobilno bankarstvo
U Hrvatskoj 46 odsto klijenata banaka koristi internet ili mobilno bankarstvo, dok je prosek EU 58 procenata, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB)... BANKE UBRZALE DIGITALIZACIJU Hrvatska bliža evropskom proseku sa 46 odsto klijenata koji koriste internet i mobilno bankarstvo

U Hrvatskoj 46 odsto klijenata banaka koristi internet ili mobilno bankarstvo, dok je prosek EU 58 procenata, pokazuje anketa stručnjaka Hrvatske narodne banke (HNB) iz 2019. godine.

Autori ankete napominju da je pandemija bolesti Covid-19 banke dodatno usmerila ka inovacijama, digitalizaciji i traženju kreativnih i održivih rešenja. „Reakcije banaka na potrebu ograničavanja i izbegavanja bliskog fizičkog kontakta u prvom redu su usmerene na povećanje korišćenja digitalnih kanala (mobilno i internet bankarstvo i bankomati)  kao i promovisanje rada na daljinu.

Istraživanje pokazuje da su banke, u kontekstu vrsta usluga koje pružaju klijentima, fokusirane na digitalizaciju postojećih, jednostavnijih, proizvoda poput gotovinskih kredita, iako uvode i nove proizvode poput digitalnih novčanika.

Digitalizacija dovodi i do repozicioniranja organizacijskih jedinica zaduženih za informacione tehnologije (IT) koje od podrške poslovanju postaju integralni deo poslovnog modela i generator zarade banaka.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Analiza je pokazala i značajno raslojavanje između manjih i većih banaka.

Veće banke puno ekstenzivnije digitalizuju svoje poslovanje. Veće banke implementirale su ili planiraju da implementiraju  značajno veći opseg tehnoloških inovacija u odnosu s krajnjim korisnicima. Manje banke, s druge strane, imaju veće prepreke u digitalizaciji poslovanja i više se oslanjaju na spoljne saradnike u procesu programskog razvoja, navode autori analize.

Anketu su sproveli direktor direkcije supervizije informacijskih sistema HNB Slaven Smojver i savetnica u direkciji za bonitetnu regulativu i krizno upravljanje HNB Ivana Jolić. Oni su objavili rad „Digitalizacija – rezultati ankete hrvatskih banaka u 2019.“, a anketa je sprovedena tokom prošle godine,  pre krize koju je izazvala pandemija korona virusa, navode iz HNB.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...