Kao da nagomilani dugovi nisu bili dovoljni

Barseloni i Real Madridu nelegalno smanjeni porezi, Katalonci u velikoj krizi

EUVesti

8.3.2021 15:35 Autor: Marko Miladinović 1

Barseloni i Real Madridu nelegalno smanjeni porezi, Katalonci u velikoj krizi Barseloni i Real Madridu nelegalno smanjeni porezi, Katalonci u velikoj krizi
Sud pravde Evropske unije doneo je presudu kojom je potvrdio raniji stav Evropske komisije da je fudbalski klub Barselona nelegalno dobio poreske podsticaje od... Barseloni i Real Madridu nelegalno smanjeni porezi, Katalonci u velikoj krizi

Sud pravde Evropske unije doneo je presudu kojom je potvrdio raniji stav Evropske komisije da je fudbalski klub Barselona nelegalno dobio poreske podsticaje od španske vlade. Najviše sudsko telo EU utvrdilo je da je u slučaju najpopularnijeg sportskog kluba na planeti izuzeće od obaveze za sve španske sportske organizacije da promene, odnosno prilagode svoj pravni status narušilo pravila EU o dobijanju državne pomoći.

Nije, doduše, FK Barselona jedina koja će zbog ovoga morati da odgovara. Četiri španska fudbalska kluba, koji su godinama registrovani kao udruženja građana, moraće da odgovaraju zbog protivpravno primljene državne pomoći. U pitanju su, pored katalonskog kluba, i Real Madrid, Osasuna i Atletiko Bilbao.

Oni su izuzeti iz zakona koji zahteva da svi sportski klubovi u Španiji budu registrovani kao preduzeća sa ograničenom odgovornošću u sportskoj delatnosti, i tokom perioda od dvadeset godina na osnovu te odluke dobijali su značajna umanjenja poreza.

Foto: Wikimedia Commons

Komesarka EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager (Margrethe Vestager), poznata po tome što je svojevremeno kaznila kompanije Google i Facebook,  još je 2016. tražila da pomenuti klubovi nadoknade „oprošteni“ novac, prenosi Politico.

Iako se detalji o preciznim dugovanjima ne znaju, Financial Times piše da su u pitanju desetine milijardi evra.

U isto vreme, FK Barselona se bori sa najvećim dugom u istoriji nekog sportskog kluba na svetu, koji je prevazišao ukupan iznos od milijardu evra, uz dodatan gubitak od stotinak miliona samo u 2020. godini, za šta su mnogi u medijima okrivili pandemijske (ne)uslove, ali i „faraonski“ ugovor Lionela Mesija (Lionel Messi).

Navijači popularnog kluba, međutim, vide ovo samo kao još jedan u nizu pokušaja da Barselona konačno dobije privatne vlasnike, što je u suprotnosti sa tradicijom ovog sportskog društva, osnovanog još 1899. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...