LIONEL MESI ŠEST MESECI NIJE PRIMIO PLATU

FK Barcelona ima dugove od 1,17 milijardi evra

LifestyleVestiZanimljivosti

27.1.2021 08:15 Autor: Marko Miladinović 0

FK Barcelona ima dugove od 1,17 milijardi evra FK Barcelona ima dugove od 1,17 milijardi evra
Španski dnevni list El Mundo objavio je alarmantne finansijske podatke o najpopularnijem fudbalskom klubu na svetu. FK Barcelona duguje 1,17 milijardi evra, od čega... FK Barcelona ima dugove od 1,17 milijardi evra

Španski dnevni list El Mundo objavio je alarmantne finansijske podatke o najpopularnijem fudbalskom klubu na svetu. FK Barcelona duguje 1,17 milijardi evra, od čega 730 miliona evra obuhvataju kratkoročni zajmovi, a 266 miliona dospeva do 30. juna ove godine. Investiciona banka Goldman Sachs polaže pravo na 90 miliona evra dugovanja.

Da li je FK Barcelona pred bankrotom – klub koji predstavlja ponos Katalonije, i za koga zvanično navija najviše ljudi na planeti, i koji je, između ostalog, registrovan kao udruženje građana? Da li sadašnja situacija sa enormno nagomilanim dugovima znači da će se takva vlasnička struktura promeniti u skorijoj budućnosti?

To su, za sada, pitanja od milijardu evra, na koje odgovor nemaju ni najbolji poznavaoci prilika u Španiji. Činjenica je, međutim, da fudbaleri katalonskog kluba nisu dobili januarsku isplatu zarade, ionako umanjene za čak 70 procenata zbog krize izazvane pandemijom virusa Covid-19, te izostanka prihoda od prodatih ulaznica.

Fudbaleri ovog kluba, inače, primaju godišnje plate u samo dve tranše, u januaru i julu, pa se može reći da čitavih šest meseci nisu dobili svoja redovna primanja.

FK Barcelona je u poslednjih deset godina konstantno bio u Top 5 najbogatijih sportskih organizacija u svetu, a u sezoni 2019/2020 postao je prvi tim čiji igrači u proseku primaju platu iznad deset miliona evra. Svakako je tom rezultatu doprinela činjenica da je Argentinac Lionel Mesi (Lionel Messi) zarađivao 78 miliona evra.

U srećnija vremena, odnosno pre pandemije, u sezoni 2018/19, prihodi kluba su iznosili 990 miliona evra, a rashodi 973 miliona. Fotebol Espana piše da su godinu dana kasnije prihodi pali na 855 miliona, a rashodi tek na 955 miliona evra.

sport i evri
Foto: Pixabay.com

Ipak, 100 miliona minusa nije isto što i 1.173 miliona minusa o kome se sada govori.

Španski mediji pokušavaju da pronađu pravog krivca, no sigurno je da se spirala neotplaćenih zajmova otrgla kontroli, i da je posebno ubrzala za vreme pandemije.  

Prošle nedelje je i dnevnik La Vanguardia izvestio o potrebi FK Barcelona da hitno otplati dugove u visini od 420 miliona evra, ili će u suprotnom da se suoči sa nesolventnošću, a posledično i uvođenjem prinudne uprave.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...