Nemački industrijski gigant pronašao zamenu za ruski gas

BASF potpisao dugoročni ugovor za uvoz TPG iz SAD

EUVesti

23.8.2023 10:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

BASF potpisao dugoročni ugovor za uvoz TPG iz SAD BASF potpisao dugoročni ugovor za uvoz TPG iz SAD
Nemačka hemijska grupa BASF potpisala je dugoročni ugovor o uvozu američkog tečnog prirodnog gasa (TPG), poslednji u nizu poslova koje su sklopile nemačke kompanije... BASF potpisao dugoročni ugovor za uvoz TPG iz SAD

Nemačka hemijska grupa BASF potpisala je dugoročni ugovor o uvozu američkog tečnog prirodnog gasa (TPG), poslednji u nizu poslova koje su sklopile nemačke kompanije nakon što su bile primorane da pronađu zamenu za ruski gas.

Prema ugovoru, BASF će od sredine 2026. do 2043. godine kupovati 800.000 tona tona TPG-a godišnje od kompanije Cheniere Energy, najvećeg američkog proizvođača ove vrste goriva, prenosi Financial Times.

„Uspostavljanjem sopstvenog namenskog lanca snabdevanja gasom sa Cheniere, mi diverzifikujemo naš portfelj energije i sirovina u vreme kritičnih promena na evropskom tržištu gasa. Ovaj ugovor obezbediće pouzdano snabdevanje prirodnim gasom po konkurentnim uslovima“, saopštila je nemačka kompanija.

Nemačka kompanija zatvorila je ranije ove godine nekoliko svojih fabrika zbog visokih troškova energije i najavila da će investirati izvan Evrope, što je izazvalo zabrinutost zbog deindustrijalizacije Starog kontinenta. Analitičari ocenjuju da su ti strahovi bili preterani i da je reč o reorganizaciji, a ne deindustrijalizaciji.

Nemačka, kao najveća evropska privreda, koja je decenijama gradila industrijski sektor koji se oslanjao na jeftin ruski gas, bila je posebno ranjiva na smanjenje i prrekid snabdevanja iz Rusije. Borba da se pronađe zamena za ruski gas dovela je do toga da Nemačka počne da uvozi TPG krajem prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...