sprovođenje programa "Srbija i EU - Oprema za privredu"

Basta: Nužno hitno usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU

SrbijaVesti

17.5.2023 15:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Basta: Nužno hitno usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU Basta: Nužno hitno usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU
Ministar privrede Srbije, Rade Basta, izjavio je u sredu u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji, Emanuelom Žofreom, da je nužno hitno usklađivanje... Basta: Nužno hitno usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU

Ministar privrede Srbije, Rade Basta, izjavio je u sredu u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji, Emanuelom Žofreom, da je nužno hitno usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

„Ekonomija je stub svakog društva i naša istrajnost na evropskom putu ogleda se u reformama koje sprovodimo. Upravo zbog toga je važno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU kako bismo nastavili napredak“, kazao je Basta, prenelo je ministarstvo.

On je ukazao da su veća transparentnost i bolje upoznavanje građana Srbije sa finansijskim podsticajima koje daje EU, od suštinskog je značaja na evropskom putu Srbije i da je za unapređenje domaće privrede veoma važno i pitanje energetske diverzifikacije i „zelene tranzicije“.

„Ne možemo da dozvolimo monopol i da zavisimo od jednog snabdevača. Zapadni Balkan nesumnjivo može da bude motor razvoja cele EU, ali je neophodna kompletna nova energetska infrastruktura s novim tehnologijama“, naglasio je Basta uz ocenu da su za Srbiju takođe veoma važna i pitanja slobode medija i vladavine prava.

Basta je istakao značaj programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“: „Cilj nam je da se što pre donese Uredba vlade i da možemo da utrošimo preostala sredstva“.

„Naš put je jasan, a to je članstvo u EU, posebno imajući u vidu da je EU prvi i najveći trgovinski partner Srbije koji čini više od 60 odsto ukupne robne razmene naše zemlje“, podsetio je Basta.

Dodao je da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa zemljama EU 2022. iznosila 39,1 milijardi evra, 27,7 odsto više nego 2021.

Žofre je izrazio spremnost EU da nastavi saradnju s Ministarstvom privrede u sprovođenju programa „Srbija i EU – Oprema za privredu“ za veću konkurentnost malih i srednjih preduzeća, i da se nastavi zajednički rad na zaključenju Sporazuma o Srbije u Programu za jedinstveno tržište.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...