Optimistične ocene na kraju posete

MMF: Snažan privredni oporavak Srbije

BankeBiznisNovacSrbijaVesti

22.10.2021 16:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

MMF: Snažan privredni oporavak Srbije MMF: Snažan privredni oporavak Srbije
Misija MMF ocenila je, na kraju posete našoj zemlji, da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija kovida 19 i... MMF: Snažan privredni oporavak Srbije

Misija MMF ocenila je, na kraju posete našoj zemlji, da se privreda Srbije odlično nosi sa izazovima koje je nametnula pandemija kovida 19 i da je u toku snažan privredni oporavak, podržan značajnim merama vlasti, saopštila je Narodna banka Srbije.

U toku je snažan ekonomski oporavak koji je omogućen pravovremenim i obimnim merama monetarne i fiskalne politike, zbog čega MMF procenjuje rast BDP-a Srbije od 6,5 odsto ove godine, a zatim i nastavak visokog rasta od 4,5 odsto u 2022. godini, ocenjeno je na završnom sastanku delegacije Republike Srbije s misijom MMF u okviru prvog razmatranja rezultata dogovorenog ekonomskog programa podržanog nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike.

Konstatuje se i da je bazna inflacija u Srbiji relativno stabilna, što ukazuje da su inflatorni pritisci privremenog karaktera. Projektovano je i dalje smanjenje deficita tekućeg računa na oko četiri odsto BDP-a ove godine, uz zadržavanje njegove
potpune pokrivenosti neto prilivom stranih direktnih investicija.

Ocenjeno je i da je bankarski sektor ostao stabilan, dobro kapitalizovan i likvidan. Zaključuje se i da je kurs dinara ostao stabilan.

„Misija ocenjuje i da su tokom 2021. zabeleženi odlični fiskalni rezultati i po tom osnovu ćemo imati za dva procentna poena niži deficit u odnosu na prethodno planirani. Ovakav rezultat podržan je znatno većim poreskim prihodima zahvaljujući snažnoj ekonomskoj aktivnosti, a odlično je i to što će deo većih prihoda biti iskorišćen za finansiranje investicija. Misija ocenjuje i da Srbija nastavlja sa strukturnim reformama, kao i da neke važne reforme tek predstoje poput razvoja tržišta kapitala u cilju dodatne podrške domaćim investicijama“, navodi se u saopštenu NBS.

Ovakav rezultat podržan je znatno većim poreskim prihodima zahvaljujući snažnoj ekonomskoj aktivnosti, a odlično je i to što će deo većih prihoda biti iskorišćen za finansiranje investicija.

Misija ocenjuje i da Srbija nastavlja sa strukturnim reformama, kao i da neke važne reforme tek predstoje poput razvoja tržišta kapitala u cilju dodatne podrške domaćim investicijama.

„NBS nastavlja da vodi predvidivu i kredibilnu monetarnu politiku sa ciljem očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku ekonomskom rastu čije smo projekcije na srednji rok povećali. Uz dinamičan privredni rast i u narednom periodu, naši građani i privreda mogu da očekuju kreiranje novih radnih mesta i podsticajan poslovni ambijent, kao važne osnove za održiv i snažan privredni rast i razvoj, i uz dalji rast životnog standarda naših građana“, zaključila je guvernerka Tabaković.

Tagovi
MMF NBS SRBIJA
  • Tina

    22.10.2021 #1 Author

    Ako je tako, dobro je

    Odgovori

  • Ljilja

    25.10.2021 #2 Author

    Ako su oni rekli, onda je tako, nema šta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...