srbija beleži privredni rast

BDP porastao 13,7 odsto u drugom kvartalu

SrbijaVesti

31.8.2021 16:50 Autor: Redakcija Biznis.rs

BDP porastao 13,7 odsto u drugom kvartalu BDP porastao 13,7 odsto u drugom kvartalu
Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao u drugom kvartalu ove godine 13,7 procenata u odnosu na isti period 2020. godine, objavio je... BDP porastao 13,7 odsto u drugom kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao u drugom kvartalu ove godine 13,7 procenata u odnosu na isti period 2020. godine, objavio je u utorak Republički zavod za statistiku (RZS).

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u drugom kvartalu porastao u odnosu na prethodno tromesečje za 1,3 procenta.

Posmatrano po delatnostima, u izveštajnom periodu je na godišnjem nivou zabeležen značajan realni rast bruto dodate vrednosti u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od čak 33,3 odsto, navodi se u saopštenju.

Sledi sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama s rastom bruto dodate vrednosti od 13,5 odsto, te sektor stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti sa 30,9 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u periodu april-jun je zabeležen realnan međugodišnji rast izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava za 17,6 odsto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 4,9 procenata, bruto investicija u osnovna sredstva za 22,5 odsto, izvoza robe i usluga za 36,5 i uvoza robe i usluga sa 42,9 procenata.

Realni pad zabeležen je kod rashoda za finalnu potrošnju države za 3,8 procenata, navodi se u saopštenju RZS-a.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.