Izuzetni rezultati prvih ispitivanja

Bečka vakcina protiv korona virusa možda štiti od svih sojeva

LifestyleSvetU fokusuVestiZdravlje

6.4.2022 11:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Bečka vakcina protiv korona virusa možda štiti od svih sojeva Bečka vakcina protiv korona virusa možda štiti od svih sojeva
Vakcina protiv zaraze Covid-19 razvijena na Medicinskom univerzitetu u Beču bi mogla da štiti od svih do sada poznatih sojeva virusa pokazuju podaci prekliničkih... Bečka vakcina protiv korona virusa možda štiti od svih sojeva

Vakcina protiv zaraze Covid-19 razvijena na Medicinskom univerzitetu u Beču bi mogla da štiti od svih do sada poznatih sojeva virusa pokazuju podaci prekliničkih ispitivanja, pa čak i u slučaju osoba čiji organizam nije uspeo da razvije imunološki odgovor nakon vakcinacije. Rezultati studije su objavljeni u Top-Journal Allergy.

Bečka PreS-RBD vakcina cilja na receptor vezujući domen virusa i u testiranju na životinjama i ljudima stimulisala je stvaranje IgG antitela. Reakcija antitela sprečava da virus prodre u ćelije organizma i time izazove infekciju. Vakcina je zasnovana na veštačkom proteinu koji se sastoji od dva domena SARS-CoV-2 virusa (RBD) i jednog antigena virusa hepatitis B (PreS).

Trenutno dostupne genetski zasnovane vakcine uglavnom izazivaju prolazne imunološke odgovore, dok PreS-RBD vakcina može da dovede do razvoja dugovečnih antitela.

IgG antitela u uzorcima krvi i sluzokože su reagovala sa svim varijantama SARS-CoV-2 virusa, uključujući I omikron. Nakon imunizacije ovom vakcinom antitela su sprečavala vezivanje virusa za ljudske ćelije, a vrednosti antitela su bile više nego u slučaju osoba koje su dva puta imunizovane dostupnim vakcinama ili su preležale bolest.

Studija koju su ranije sproveli naučnici sa Medicinskog univerziteta u Beču je pokazala da 20 odsto pacijenata koji su preležali Covid-19 nisu uspeli da razviju IgG antitela i stoga su bili izloženi riziku od ponovnog zaražavanja. 

„Ova vakcina ima potencijal da ostvari sterilni imunitet protiv svih starih i novih sojeva virusa, tako što inhibiranjem ulaska virusa u ljudske ćelije sprečava infekciju, pa ne može doći do razmnožavanja virusa“, objašnjava rukovodilac studije Rudolf Valenta.

  • TINA

    7.4.2022 #1 Author

    Sad I Becka vakcina.

    Odgovori

  • VILENJAK

    10.4.2022 #2 Author

    Ahahahaha, pa zar korona ludilu nije kraj?! 🤣 Sada Beč ima najbolju vakcinu, šou!

    Odgovori

  • FRUIT04

    10.4.2022 #3 Author

    Opa I Becka vakcina, sve vise vakcina a manja potreba

    Odgovori

  • NINICA

    31.5.2022 #4 Author

    Bože me sačuvaj … Šta sve smisliti neće.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...