BELGIJSKI OPERATERI NAPUŠTAJU HUAWEI Orange i Proximus prelaze na opremu Nokia

EUHi-techLifestyleVesti

12.10.2020 12:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

BELGIJSKI OPERATERI NAPUŠTAJU HUAWEI Orange i Proximus prelaze na opremu Nokia BELGIJSKI OPERATERI NAPUŠTAJU HUAWEI Orange i Proximus prelaze na opremu Nokia
Mobilni operateri Orange Belgium i Proximus odlučili su da postepeno zamene opremu kineske kompanije Huawei u Belgiji i Luksemburgu opremom Nokia, navodi više upućenih... BELGIJSKI OPERATERI NAPUŠTAJU HUAWEI Orange i Proximus prelaze na opremu Nokia

Mobilni operateri Orange Belgium i Proximus odlučili su da postepeno zamene opremu kineske kompanije Huawei u Belgiji i Luksemburgu opremom Nokia, navodi više upućenih nezavisnih izvora.

Prema navodina portala Euractiv, izvori navode da su se operateri suočili sa političkim pritiskom da odustanu od opreme kompanije Huawei, nakon optužbi Vašingtona da oprema kineskog proizvođača može da se koristi za špijuniranje u korist Pekinga.

Orange i Proximus su među prvim komercijalnim operaterima u Evropi koji su odustali od opreme Huawei i njihove 5G mreže pod političkim pritiskom. Kina i Huawei negiraju navode o špijunaranju, ali Belgija i Brisel su strateška mesta, pod posebnim rizikom, što je navodno zabrinulo američke obaveštajne agencije.

Prema tvrdnjama jednog od izvora, raste zabrinutost SAD zbog kapaciteta kineske kompanije da proizvodi svoju opremu, a drugi izvor je naveo da se snažno insistira na njenom potiskivanju sa evropskog tržišta.

Orange Belgium sarađuje sa kompanijom Huawei od 2007. godine zbog postavljanja svoje mobilne mreže u Belgiji i Luksemburgu. Proximus se 2009. opredelio da kompaniji Huawei poveri progresivnu nadogradnju svoje mreže.

I ostale evropske zemlje uvode ograničenja i zabrane za Huawei. Nemačka planira oštriji nadzor nad dobavljačima telekomunikacionih mreža što će kineskom proizvođaču da održi prisutnost na najvećem evropskom tržištu.

Francuska će de facto zabraniti Huawei opremu do 2028. godine, a nekoliko zemalja EU, uključujući Sloveniju i Češku, potpisale su sa Stejt departmentom zajedničke izjave o bezbednosti 5G mreže, čime su se praktično obavezale na odricanje od usluga kineske kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...