BEOGRADSKI FAKULTETI PONOVO RADE Za studente iz regiona obavezan negativan test na korona virus

SrbijaVesti

18.5.2020 12:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

BEOGRADSKI FAKULTETI PONOVO RADE Za studente iz regiona obavezan negativan test na korona virus BEOGRADSKI FAKULTETI PONOVO RADE Za studente iz regiona obavezan negativan test na korona virus
Posle dvomesečne pauze zbog epidemije korona virusa, usled čega je organizovana samo nastava na daljinu, od ponedeljka 18. maja studenti se ponovo vraćaju na... BEOGRADSKI FAKULTETI PONOVO RADE Za studente iz regiona obavezan negativan test na korona virus

Posle dvomesečne pauze zbog epidemije korona virusa, usled čega je organizovana samo nastava na daljinu, od ponedeljka 18. maja studenti se ponovo vraćaju na fakultete.

Na fakultete se, kako je pre nekoliko dana najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, vraćaju tri kategorije studenata – oni koji su prijavili aprilski rok, apsolventi koji imaju još obaveza i studenti koji moraju da odrade praksu, a procene su da je to oko 20 odsto akademaca.

U junu će redovno biti organizovan junski rok, a iz susednih zemalja – Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore očekuje se dolazak nešto manje od 10.000 studenata koji studiraju u Srbiji.

Šarčević je naveo da će oni morati da dođu sa negativnim testom na korona virus i da je sa ministrima iz regiona, čeka se samo odgovor iz Hrvatske, dogovoreno da svi budu besplatno testirani. „Preko visokoškolskih ustanova studentima će biti prosleđeni mejlovi sa obaveštenjem kome treba da se jave i gde se organizuju testiranja. Test ne sme da bude stariji od 72 sata. Testiranje će biti besplatno“, rekao je tada Šarčević.

On je podsetio da iz Republike Srpske u Srbiji studira oko 6. 000 studenata, iz Crne Gore oko 2.900 i oko 430 iz Hrvatske.

Prilikom ulaska na Mašinski fakultet u Beogradu, nakon što pređu dezobarijeru kako bi dezinfikovali obuću, studentima se meri temperatura, a u mogućnosti su i da dobiju zaštitnu masku ako su zaboravili da je ponesu, javlja Tanjug.

Mašinski fakultet je od Ministarstva prosvete dobio donaciju u vidu maski, od čega će deo podeliti zaposlenima, a deo će staviti na portirnicu da studenti koji su zaboravili da ponesu masku mogu tu da je uzmu.

Kako je za Tanjug rekao dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović, zgrada tog fakulteta je dezinfikovana u celosti, a svakodnevno se vrši hemijsko čišćenje gelendera, kancelarija gde boravi veći broj ljudi… Postavljene su dezobarijere, kamere za merenje temperature kao jedna vrsta preventive ako se slučajno uoči da je neko možda nosilac virusa, liftovi nefunkcionišu kako ne bi došlo do okupljanja većeg broja ljudi na malom prostoru, a laboratorijske vežbe na modulima gde su grupe veće biće održavane u više grupa.

Studenti se vraćaju po rasporedu koji su katedre napravile jer svaka katedra i modul je, kako kaže dekan Mašinskog fakulteta, priča za sebe. Kako je rekao Mitrović, većina studenata tog fakulteta ima obaveze, ali ne svakodnevo.

Plan je i da se kada krene ispitni rok u junu, nakon obavljenog prvog ispita, u pauzi od sat vremena, sve učinioce u kojima se obavljaju ispiti dezinfikuju i da već sledeći ispit počne u ponovo dezinfikovanoj učionici.

Oni studenti koji ne budu položili sve ispite u junu, imaće odmah još jednu šansu da to učine u julu, a u međuvremenu će biti održan i prijemni ispit za novu generaciju brucoša.

Biće organizovani septembarski i oktobarski rok, a ako se ukaže potreba, kako navodi Mitrović, može se razgovarati i o „oktobru 2“, kao što je organizovan i prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...