BERZANSKI INDEKSI OSTALI U ZONI VISOKIH VREDNOSTI

Blagi pad akcija zbog novog soja virusa

BerzaNovacSvetVesti

23.1.2021 00:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

Blagi pad akcija zbog novog soja virusa Blagi pad akcija zbog novog soja virusa
Akcije na njujorškoj berzi Wall Street uglavnom su beležile gubitke u petak, dok su investitori procenjivali izglede za novi veliki paket finansijske pomoći i... Blagi pad akcija zbog novog soja virusa

Akcije na njujorškoj berzi Wall Street uglavnom su beležile gubitke u petak, dok su investitori procenjivali izglede za novi veliki paket finansijske pomoći i brinuli zbog izveštaja da je novi soj korona virusa možda smrtonosniji. S&P500 zabeležio je poslednjeg dana u nedelji u kojoj je porastao za oko dva odsto, prvi ovonedeljni gubitak i izgubio 0,30 odsto vrednosti.

Ključni pokazatelj američke poslovne aktivnosti povećan je ovog meseca zbog snažne potražnje koja je podigla proizvodne i uslužne delatnosti. IHS Markit kompozitni indeks popeo se na 58 sa 55,3 početkom januara, dostigavši najviši nivo u poslednja dva meseca.

Potrošnja preko platnih kartica popela se za šest odsto u odnosu na prošlu godinu tokom nedelje koja se završila 16. januara. Prodaja kuća porasla je za 22 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i najviša je u poslednjih 14 godina.

S druge strane, Vlada Velike Britanije saopštila je da je nova varijanta virusa možda i do 30 odsto smrtonosnija od prethodnih varijanti, prenosi Business Insider. Očekivanja od brzih efekata vakcinacije počela su da slabe. Prema  izjavi glavnog američkog epidemiologa Entonija Faučija, vakcinacija bi mogla da dovede do normalizacije života u SAD na jesen. Novi predsednik SAD Džo Bajden obećao je Amerikancima 100 miliona doza vakcina u prvih 100 dana mandata.

Industrijski Dow Jones indeks oslabio je za 0,57 odsto, uz pad akcija kompanije IBM za 9,9 odsto posle objave izveštaja o kvartalnim prihodima. I akcije Intela izgubile su na vrednosti, a tehnološki Nasdaq indeks ojačao je za 0,09 odsto, prenosi Yahoo Finance.

Akcije kompanije Tesla porasle su za 0,20 odsto, a General Motorsa za 0,58 procenata, dok su akcije Toyote oslabile za 2,24, a Honde za 2,34 odsto. Uprkos gubicima poslednjeg dana ovonedeljnog trgovanja, akcije na berzi Wall Street ostale su veoma blizu istorijski najviših vrednosti koje su dostigle prethodnog dana, prenosi Market Watch.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...