Od početka 2021. godine index S&P 500 porastao 27 odsto

Berze beleže očekivani rast pred kraj godine

BerzaNovacSvetVesti

30.12.2021 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berze beleže očekivani rast pred kraj godine Berze beleže očekivani rast pred kraj godine
Na američkim berzama S&P 500 indeks je nadoknadio gubitke s početka nedelje, pa je dostigao novi rekord, a slična situacija je i kada je... Berze beleže očekivani rast pred kraj godine

Na američkim berzama S&P 500 indeks je nadoknadio gubitke s početka nedelje, pa je dostigao novi rekord, a slična situacija je i kada je u pitanju Dow Jones. Razlog tome je očekivani rast cena deonica pred kraj godine.

Dow Jones je porastao je 0,25 odsto, na 36.488 bodova, a S&P 500 0,14 odsto, na 4.793 boda. Nasdaq indeks je, s druge strane pao 0,1 odsto, na 15.766 bodova, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Nakon šest dana rasta, Dow Jones indeks je dostigao najviši nivo u istoriji, a novi rekord je dostigao i S&P 500.

Iako nije bilo značajnijih vesti koje bi podržale uspon tržišta, u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene deonica su u sredu porasle.

Cene deonica rastu zahvaljujući “ulepšavanju” portfolija pred kraj godine. Ovo je uobičajena situacija za poslednjih pet dana stare i prva dva dana nove godine, i takav rast se naziva “usponom Deda Mraza”. 

Podršku tržištu pružaju dobri ekonomski pokazatelji i vesti da je omikron više zarazna, ali manje opasna varijanta od prethodnih sojeva korona virusa.

Od početka godine S&P 500 je na dobitku oko 27 odsto, a snažno su porasli i ostali najvažniji indeksi.

Stoga će i u ovoj godini, trećoj zaredom, tržište zabeležiti vrlo snažan rast, prvenstveno zahvaljujući podsticajnim monetarnim i fiskalnim merama koje su vlasti uvele u borbi protiv korona krize.

Na većini evropskih berzi cene deonica su pale. Ipak, londonski FTSE indeks porastao je 0,66 odsto, na 7.420 bodova, dok je frankfurtski DAX niži 0,7 odsto, na 15.852 boda, a pariski CAC 0,27 odsto, na 7.161 bod.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...