BERZE RASTU PODSTAKNUTE POZITIVNIM VESTIMA Posle Brexita i vakcinacije u EU, stigao i Trampov potpis

BerzaNovacSvetVesti

28.12.2020 11:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

BERZE RASTU PODSTAKNUTE POZITIVNIM VESTIMA Posle Brexita i vakcinacije u EU, stigao i Trampov potpis BERZE RASTU PODSTAKNUTE POZITIVNIM VESTIMA Posle Brexita i vakcinacije u EU, stigao i Trampov potpis
Vrednost akcija na evropskim berzama porasla je u ponedeljak pre podne nakon što je nekoliko sati ranije konačno odobren stimulativni finansijski paket u SAD.... BERZE RASTU PODSTAKNUTE POZITIVNIM VESTIMA Posle Brexita i vakcinacije u EU, stigao i Trampov potpis

Vrednost akcija na evropskim berzama porasla je u ponedeljak pre podne nakon što je nekoliko sati ranije konačno odobren stimulativni finansijski paket u SAD. Investitori su sa optimizmom čekali prvi radni dan na berzama posle postizanja dogovora o Brexitu u četvrtak, kao i početak vakcinacije protiv korona virusa u zemljama Evropske unije u nedelju.

Panevropski indeks Stoxx 600 ojačao je za više od 0,6 odsto, a nemački DAX za 1,46 procenata. Francuski CAC 40 porastao je za 0,88 odsto. Napredovali su svi evropski privredni sektori, a najviše automobilska i energetska industrija, prenosi Swiss Info, pozivajući se na Bloomberg. Britansko tržište je zatvoreno zbog praznika, a britanskim akcijama trgovalo se na berzi u Frankfurtu.  

Evropske berze već su bile zatvorene u četvrtaka kada je objavljeno da su Velika Britanija i Evropska unija sklopile dogovor o trgovinskim odnosima nakon Brexita 31. decembra. U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) potpisao je zakon o kriznom finansiranju i budžetu savezne vlade, koji uključuje 900 milijardi dolara pomoći za pojedince i preduzeća, ugroženim zbog pandemije Covid-19. Početak vakcinacije u EU dodatno je podgrejao nade u snažan ekonomski oporavak 2021. godine.

Kineski Šangaj Composite porastao je za manje od 0,1 odsto, dok je japanski Nikkei ojačao 0,7 procenata. Hang Seng u Hong Kongu izgubio je 0,3 odsto vrednosti, nakon što su akcije kineskog giganta online trgovine pale za sedam procenata. Akcije Alibabe izgubile su vrednost zbog najave monopolske istrage i suspenzije izlaska na berzu kompanije Ant Group u kojoj Alibaba drži 33 odsto vlasništva, prenosi Atlanta Journal, pozivajući se na AP.

Vrednost fjučersa industrijskog Dow Jones indeksa porastla je u ponedeljak pre podne (CET) za 0,23 odsto, a vrednost indeksa S&P 500 za 0,35 procenata. Nasdaq indeks ojačao je za 0,26 odsto. Berza na Wall Streetu u četvrtak je radila skraćeno, a indeksi su pred Božić porasli između 0,2 i 0,4 procenta. Vrednost dolara blago je pala u odnosu na evro.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...