DOBRA VEST ZA EVROPU Postignut dogovor o Brexitu

EUIzdvajamoSvetVesti

24.12.2020 16:29 Autor: Vladimir Jokanović 1

DOBRA VEST ZA EVROPU Postignut dogovor o Brexitu DOBRA VEST ZA EVROPU Postignut dogovor o Brexitu
Odnosi Evropske unije i Velike Britanije nakon Brexita biće regulisani dogovorom, jer su dve strane postigle sporazum o budućim trgovinskim odnosima. Nakon nekoliko meseci... DOBRA VEST ZA EVROPU Postignut dogovor o Brexitu

Odnosi Evropske unije i Velike Britanije nakon Brexita biće regulisani dogovorom, jer su dve strane postigle sporazum o budućim trgovinskim odnosima. Nakon nekoliko meseci pregovora dogovor je najzad postignut, a usaglašavanje prava na ribolov bilo je poslednje oko kojeg su se sporili Brisel i London.

„Završili smo Brexit i sada možemo u potpunosti da iskoristimo fantastične mogućnosti koje su nam dostupne kao nezavisnoj trgovačkoj naciji, sklapajući ugovore sa drugim partnerima širom sveta“, saopšteno je sa adrese britanskog premijera, Downing Street 10 u Londonu.

Dogovor o trgovinskim odnosima Velike Britanije i Evropske unije nakon 31. decembra postignut je tokom noći između srede i četvrtka. Ratifikacija sporazuma u britanskom parlamentu očekuje se 30. decembra. Takođe i Evropski parlament bi trebalo do da obavi ratifikaciju, a zbog složenosti procedure to verovatno neće moći da učini ovog meseca, pa bi sporazum mogao provizorno da stupi na snagu 1. januara.

Detalji dogovora o evropskom pravu na ribolov u britanskim vodama, koji je od početka bio sporan deo pregovora, dodatno su utvrđivani u četvrtak pre podne, zbog čega je kasnio razgovor britanskog premijera Borisa Džonsona (Boris Johnson) i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Leyen (Ursula von der Leyen), prenosi Guardian.

Prema informacijama iz neimenovanih evropskih izvora, Britanci su prihvatili da ribari iz EU vraćaju 25 odsto ulova u britanskim vodama tokom narednih 5,5 godina tranzicionog perioda, iako je Džonson ranije insistirao da to bude 35 odsto tokom tri godine. Po isteku tranzicionog perioda London je slobodan da odlučuje o budućem pristupu svojim teritorijalnim vodama. EU je u početku tražila da tranzicioni period traje 10 godina i da njeni ribari budu u obavezi da vrate 12-15 odsto ulova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...