Kineski predsednik na evropskoj turneji posle pet godina

Poseta Si Đinpinga dobra vest za Srbiju

AnalizaInvesticijeIzdvajamoSrbijaSvet

1.5.2024 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 7

Poseta Si Đinpinga dobra vest za Srbiju Poseta Si Đinpinga dobra vest za Srbiju
Ne može se odvojiti ekonomska od političke komponente predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji 7. i 8. maja. Kini ne ide sjajno u... Poseta Si Đinpinga dobra vest za Srbiju

Ne može se odvojiti ekonomska od političke komponente predstojeće posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji 7. i 8. maja. Kini ne ide sjajno u trgovini sa EU, a prema nama imaju određene simpatije i hoće da sarađuju, iako smo mali, ocenio je za Biznis.rs ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Što se tiče ekonomije, odnosi su uglavnom negativni po nas, a povoljni po Kinu. Na primer, novi rudnik u Boru je dobar posao za Kinu, jer nigde u Evropi nema tako kvalitetne rude i pod tim uslovima, a dobro je i za rejting predsednika Srbije, smatra Kovačević.

Poseta Si Đinpinga Srbiji deo je njegove evropske turneje od 5. do 10. maja, prve posle pet godina, kada će posetiti i Francusku i Mađarsku u nastojanju da ojača veze sa Evropskom unijom, prema saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova. Takođe, Kina je uložila milijarde evra u Srbiju u protekloj deceniji, uglavnom u energetske projekte i kao zajmove za infrastrukturu.

Prošle godine kineska Zijin Mining Group, Zijin Bor Copper i srpski ogranak proizvođača čelika HBIS Group bili su tri vodeća izvoznika Srbije, pokazuju podaci Ministarstva finansija. U oktobru su Srbija i Kina potpisale sporazum o slobodnoj trgovini tokom posete predsednika Srbije Trećem forumu Pojas i put za međunarodnu saradnju u Pekingu.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija istakao je u izjavi za Biznis.rs da je poseta kineskog predsednika dobra vest za Srbiju, jer Si ne posećuje često male zemlje sa kojima Kina nema veliku trgovinsku razmenu.

„Imamo ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, ali to još ne koristimo u punoj meri. Kina je najveći svetski uvoznik svinjskog mesa koje bismo mogli da izvozimo, ali mi nemamo dovoljno ni za sebe“, rekao je Bušatlija.

Foto: Pixabay

U Sijevoj delegaciji biće privrednici, direktori građevinskih firmi, tako da je moguće ugovaranje novih poslova, a Kina bi mogla da preuzme poslove za EXPO, smatra Bušatlija. On je dodao da su odnosi sa Kinom u kreditnom delu dobri. Dug Srbije prema Kini je veliki zbog naduvanih cena, a mi nemamo puno toga da ponudimo Kinezima, naveo je Bušatlija.

„Politički je važno jer je Vučić pozvan na sastanak BRICS-a u septembru, pa je dobra prilika da sa Sijem razgovara o tome šta Srbija može da očekuje od BRICS-a. To je asocijacija velikih resursa, od ljudskih do prirodnih. Mi ne možemo da budemo članovi BRICS-a, ali možemo da iskoristimo komunikacije i da budemo prisutni među njima“, naglasio je Bušatlija.

Prema njegovim rečima, mi nemamo proizvodnju, a moramo da je imamo.

„Naš stabilan dinar nije odraz naše ekonomije, nego je vezan za kurs evra, pa je zato stabilan. Nama svaki kontakt sa Kinom, posebno na najvišem nivou, može da pomogne da povećamo proizvodnju“, zaključio je Bušatlija.

Si će takođe posetiti Mađarsku, zemlju za koju je u kineskom saopštenju navedeno da je „važan partner za saradnju Kine u promociji inicijative Pojas i put, kao i za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.“ Bilateralni odnosi sa Francuskom su održali zdrav rastni momentum i obe zemlje su imale strateške komunikacije i praktičnu saradnju, navodi kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Vreme je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Francuske podigne na novi nivo i da se da novi zamah zdravom razvoju odnosa između Kine i EU, kako bi se dali novi doprinosi svetskom miru, stabilnosti, razvoju i napretku“, saopštilo je Ministarstvo.

Tokom svoje posete, Si će takođe razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima i razgovarali o unapređenju odnosa Kine i Srbije, dodaje kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kineski predsednik posetiće Beograd na dan kada je pre 25 godina NATO bombardovao kinesku ambasadu u našem glavnom gradu.

 • Inquiete

  1.5.2024 #1 Author

  Bitno je da imamo dobre odnose sa Kinom.

  Odgovori

 • AJA

  1.5.2024 #2 Author

  Dobro dosao u Srbiju, njegov narod i on su nasi prijatelji u politickom i ekonimskom smislu.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  2.5.2024 #3 Author

  Poseta kineskog predsednika nama ce puno znaciti…

  Odgovori

 • SANJA91

  3.5.2024 #4 Author

  Dolazak kineskog predsednika će značajno unaprediti dobre bilateralne odnose dveju zemalja.

  Odgovori

 • Brana

  6.5.2024 #5 Author

  Oduvek bili

  Odgovori

 • Boba321

  6.5.2024 #6 Author

  Dobre vesti, Kinezi su nam najveci prijatelji

  Odgovori

 • GAGA

  12.5.2024 #7 Author

  Kinezi su nam prijatelji

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.