sastanak mešovitog komiteta dve zemlje u beogradu

Momirović: Kina drugi najvažniji ekonomski partner Srbije, cilj uvećanje trgovinske razmene

SrbijaSvetVesti

10.4.2024 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Momirović: Kina drugi najvažniji ekonomski partner Srbije, cilj uvećanje trgovinske razmene Momirović: Kina drugi najvažniji ekonomski partner Srbije, cilj uvećanje trgovinske razmene
Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je Kina posle Nemačke najvažniji ekonomski partner Srbije i da je prošlogodišnji izvoz srpskih kompanija u... Momirović: Kina drugi najvažniji ekonomski partner Srbije, cilj uvećanje trgovinske razmene

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je Kina posle Nemačke najvažniji ekonomski partner Srbije i da je prošlogodišnji izvoz srpskih kompanija u Kinu iznosio 1,2 milijarde dolara i da je cilj da se trgovinska razmena između dve zemlje uveća.

„Kina je nama danas drugi najvažniji ekonomski partner posle Nemačke, koja je najveća i najmoćnija ekonomija Evropske unije. Ali Kina je u poslednjih deset godina neverovatno porasla“, ocenio je Momirović za RTS i naveo da je 2012. izvoz Srbije u Kinu bio samo šest miliona dolara, prenela je Beta.

Istakao je da su sada motori razvoja Srbije RTB Bor i Železara u Smederevu, koje su preuzele kineske kompanije, podsetivši da su sa kineskim partnerima izgrađeni i auto-putevi i brza pruga između Beograda i Novog Sada.

Momirović je kazao da će na današnjem sastanku mešovitog komiteta Srbije i Kine u Beogradu govoriti o turizmu, infrastrukturi, trgovini, digitalnoj ekonomiji i novim tehnologijama.

Dodao je da će se razgovarati i o specijalizovanoj svetskoj izložbi EXPO 2027 u Beogradu.

„Želimo da se predstavimo na najvišem nivou, da predstavimo Srbiju u najboljem svetlu. Kineske kompanije su, bez ikakve sumnje, partneri u izgradnji sajamskog kompleksa, ali mi želimo da se Kina predstavi na jedan drugačiji način“, naglasio je Momirović.

  • AJA

    10.4.2024 #1 Author

    Ministar Momirovic je lepo obrazlozio i mislm da ce se svi planovi realizovati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...