Nagli rast javnog duga u poslendjoj deceniji i slom tržišta nekretnina

Fitch smanjio kineski kreditni rejting

Svet

10.4.2024 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fitch smanjio kineski kreditni rejting Fitch smanjio kineski kreditni rejting
Fitch Ratings revidirao je kreditne izglede Kine sa stabilnih na negativne, uz objašnjenje da će vlada verovatno nagomilati dugove jer nastoji da izvuče privredu... Fitch smanjio kineski kreditni rejting

Fitch Ratings revidirao je kreditne izglede Kine sa stabilnih na negativne, uz objašnjenje da će vlada verovatno nagomilati dugove jer nastoji da izvuče privredu iz usporavanja uzrokovanog krizom u sektoru nekretnina.

Rastuća neizvesnost u pogledu izgleda za drugu po veličini svetsku ekonomiju, usred težnje Pekinga da učini rast manje zavisnim od gradnje i nekretnina, stavlja javne finansije zemlje pod opterećenje, saopštio je Fitch. „Fiskalna politika će sve češće igrati važnu ulogu u podršci rastu u narednim godinama, što bi moglo zadržati dug u stalnom rastućem trendu”, jedan je od komentara koje je preneo Bloomberg.

Kineska vlada je na ovu vest oštro odgovorila da međunarodna rejting kompanija nije uspela da odrazi ulogu fiskalne politike u održavanju rasta, što pomaže da se stabilizuje teret duga. Finansijska tržišta su bila nezainteresovana, a prinos kineskih 10-godišnjih državnih obveznica malo se promenio na oko 2,29 odsto, dok je juan stabilan. Međutim, Fitchova procena slična je onoj koju je dao Moody’s u decembru.

Kineski javni dug je naglo porastao u poslednjih desetak godina, pošto je vlada upumpala sredstva u privredu u pokušaju da održi vodeće svetske stope rasta koje je beležila tokom prethodnih decenija.

Sa padom sektrora nekretnina koji sada preti da uspori proizvodnju i zabrinjava globalne investitore, vlada je najavila neke nove stimulativne mere — poput subvencija za domaćinstva i preduzeća koja žele da nabave novu opremu — i nagovestila da bi moglo da ih usledi još.

Javni dug je sredinom prošle godine iznosio blizu 80 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je otprilike dvostruko više od nivoa iz sredine 2010-ih, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja. To je i dalje znatno ispod mnogih naprednih ekonomija, poput Japana ili SAD, iako je relativno visoko za tržište u razvoju za koje se posebno gleda sposobnost otplaćivanja duga, a ne njegov odnos prema BDP-u.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...