Biće zaposleno najmanje 100 novih radnika na neodređeno

Još jedna fabrika za auto-delove dobija višemilionske subvencije

InvesticijeSrbijaVesti

10.4.2024 08:59 Autor: Mirjana Vasić Adžić 3

Još jedna fabrika za auto-delove dobija višemilionske subvencije Još jedna fabrika za auto-delove dobija višemilionske subvencije
Kineska kompanija Lianbo Precision Technology Serbia d.o.o. iz mesta Kać kod Novog Sada dobiće subvencije od države Srbije u iznosu od 6,04 miliona evra.... Još jedna fabrika za auto-delove dobija višemilionske subvencije

Kineska kompanija Lianbo Precision Technology Serbia d.o.o. iz mesta Kać kod Novog Sada dobiće subvencije od države Srbije u iznosu od 6,04 miliona evra. Ugovor o dodeli sredstava kompanija je potpisala sa Ministarstvom privrede Srbije 11. marta ove godine.

Kompanija Lianbo Precision Technology Serbia osnovana je 29. juna 2023. godine i u vlasništvu je kompanije Jiangsu Lianbo Precision Technology CO LTD iz Narodne Republike Kine. Kompanija se, ukazuju podaci Agencije za privredne registre, bavi „proizvodnjom ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila“. Ona posluje u sektoru automobilske industrije i poseduje pogone u Kini i glavno tržište joj je Kina.

U ugovoru koji je kompanija potpisala sa Ministartvom privrede Srbije navodi se da je kompanija u 2022. godini ostvarila procenjeni konsolidovani prihod od 101,9 miliona evra i da zapošljava oko 656 radnika.

U septembru prošle godine, kompanija je predala Razvojnoj agenciji Srbije prijavu za dodelu sredstava podsticaja, koja će biti finansijka podrška za realizaciju investicionog projekta ulaganja u opremu za početak proizvodnje rotora i statora za automobilsku industriju u mestu Kać u Novom Sadu.

Kompanija se obavezala da će do kraja 2026. godine uložiti u materijalna i nematerijlna sredstva u vrednosti od najamanje 57,48 miliona evra i zaposliti najmanje 100 novih radnika na neodređeno vreme.

Takođe, prema ugovoru, broj radnika ne sme biti smanjen ispod sto u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta, a nakon što zaposli radnike na neodređeno, komapnija će morati da isplaćuje zaradu koja je najamnje 20 odsto veća od minimalne. Na zahtev srednjih škola kompanija će morati da omogući praksu učenicima, kao i zainteresovanim studentima i središtu firme.

Kada će i kako biti isplaćena subvencija?

Kompaniji je država Srbija dodelila ugovorom ukupno 6,04 miliona evra koje će joj biti isplaćene u periodu od 2025. do 2027. godine u tri tranše ukoliko ispuni određene uslove. Prva tranša biće isplaćena u u 2025. godini u iznosu od 2,5 miliona evra nakon što fabrika dostavi dokaze da je zaposlila 30 novih radnika na neodređeno vreme i uložila 30,38 miliona evra.

Druga tranša, godinu kasnije iznosiće 2,58 miliona evra i biće isplaćena kada Lianbo Precision Technology Serbia bude dostavila dokaze da je uložila 26,1 milion evra i zaposlila novih 40 radnika na neodređeno vreme, dok će treća tranša uslediti 2027. godine.

Treća tranša subvencija od Srbije iznosiće prema ugovoru 957.398 evra nakon što kineska kompanija priloži dokaz da je uložila 960.000 evra i zaposlila još 30 radnika na neodređeno vreme.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...