Nastavlja se veliki program privlačenja proizvodnje čipova u SAD

Više od šest milijardi dolara američkih subvencija za Samsung

Svet

9.4.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od šest milijardi dolara američkih subvencija za Samsung Više od šest milijardi dolara američkih subvencija za Samsung
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) planira dodelu više od šest milijardi dolara vrednih subvencija južnokorejskom Samsungu za proizvodnju čipova u teksaškom gradu... Više od šest milijardi dolara američkih subvencija za Samsung

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) planira dodelu više od šest milijardi dolara vrednih subvencija južnokorejskom Samsungu za proizvodnju čipova u teksaškom gradu Tejloru.

Subvencija, koju će zvanično saopštiti ministarka trgovine Đina Raimondo (Gina Raimondo), namenjena je izgradnji četiri objekta u Tejloru, uključujući jednu fabriku za proizvodnju čipova vrednu 17 milijardi dolara koju je Samsung najavio još 2021. godine, još jedan pogon za proizvodnju, naprednu fabriku za pakovanje i centar za istraživanje i razvoj, rekao je jedan od insajdera za Reuters.

Takođe će uključiti investiciju u još jednu nepoznatu lokaciju, rekao je izvor, dodajući da će Samsung više nego udvostručiti svoju američku investiciju na više od 44 milijarde dolara kao deo sporazuma.

Ministarstvo trgovine i Samsung su odbili da komentarišu. Kancelarija guvernera Teksasa nije odgovorila na zahteve za komentar.

Jedan od izvora je rekao da će to biti treće po veličini subvencije u novom programu podsticanja industrije poluprovodnika u zemlji, odmah iza tajvanskog TSMC-a, kojem je u ponedeljak dodeljeno 6,6 milijardi dolara nakon što je objavio da će povećati svoju američku investiciju za čak 25 milijardi dolara na ukupno 65 milijardi do 2030.

SAD nastoje da prošire domaću proizvodnju čipova i privuku kapital koji je mogao da se koristi za izgradnju fabrika u Kini i azijskom regionu.

Kongres je SAD 2022. odobrio Zakon o čipovima i nauci za povećanje domaće proizvodnje poluprovodnika sa 52,7 milijardi dolara subvencija za istraživanje i proizvodnju. Zakonodavci su takođe odobrili 75 milijardi dolara vladinih zajmova, ali jedan od izvora je rekao da Samsung ne planira da uzima takve kredite.

Cilj Zakona o čipovima je da se smanji oslanjanje na Kinu i Tajvan, pošto je udeo globalnog kapaciteta proizvodnje poluprovodnika u SAD pao sa 37 odsto u 1990. na 12 procenata u 2020. godini, prema Udruženju poluprovodničke industrije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...