Peking nezadovoljan američkom odukom

Kina kritikovala pooštravanje pravila za uvoz čipova iz SAD

SvetVesti

1.4.2024 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kina kritikovala pooštravanje pravila za uvoz čipova iz SAD Kina kritikovala pooštravanje pravila za uvoz čipova iz SAD
Kina je kritikovala pooštravanje američkih pravila o izvozu poluprovodnika, navodeći da stvaraju veće prepreke u trgovini i više neizvesnosti u industriji čipova. Administracija američkog... Kina kritikovala pooštravanje pravila za uvoz čipova iz SAD

Kina je kritikovala pooštravanje američkih pravila o izvozu poluprovodnika, navodeći da stvaraju veće prepreke u trgovini i više neizvesnosti u industriji čipova.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) revidirala je prošle nedelje pravila koja otežavaju Kini pristup američkim čipovima za veštačku inteligenciju i alatima za proizvodnju čipova, što je deo šireg napora da se oslabi kineska industrija zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, prenosi Reuters.

„SAD su proširile koncept nacionalne bezbednosti, arbitrarno revidirale pravila i pooštrile mere kontrole. To nije samo postavilo više prepreka i nametnulo teži teret za usklađivanje kineskim i američkim kompanijama koje žele da normalno sarađuju ekonomski i u trgovini, već je stvorilo ogromnu neizvesnost za globalnu industriju poluprovodnika“, saopštilo je Ministarstvo trgovine Kine.

SAD su prošlog oktobra uvele pravila kojima se zabranjuje izvoz naprednih čipova, a to je pogodilo kompanije poput Nvidia i AMD. Kina je spremna da sarađuje sa svim stranama kako bi ojačala obostranu korist i promovisala bezbednost i stabilnost globalne industrije poluprovodnika i lanca snabdevanja, navodi kinesko ministarstvo.

SAD od 2019. godine ograničavaju Kini pristup tehnologiji poluprovodnika, kada je administracija tadašnjeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) zabranila kineskoj kompaniji Huawei da kupuje vitalnu američku tehnologiju i zabranila da se njena oprema koristi u američkim telekomunikacionim mrežama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...