Fabrike u četiri američke države, uz korišćenje najnovije tehnologije

Intelov plan od 100 milijardi dolara za povratak na svetski vrh

InvesticijeSvet

21.3.2024 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intelov plan od 100 milijardi dolara za povratak na svetski vrh Intelov plan od 100 milijardi dolara za povratak na svetski vrh
Intel planira potrošnju od 100 milijardi dolara u četiri američke države, za izgradnju i proširenje svojih fabrika, nakon što je obezbedio 19,5 milijardi dolara... Intelov plan od 100 milijardi dolara za povratak na svetski vrh

Intel planira potrošnju od 100 milijardi dolara u četiri američke države, za izgradnju i proširenje svojih fabrika, nakon što je obezbedio 19,5 milijardi dolara federalnih grantova i zajmova, i nada se da će obezbediti još 25 milijardi dolara poreskih olakšica.

Centralni deo Intelovog petogodišnjeg plana potrošnje je pretvaranje praznih placeva zemljišta u blizini Kolumba, (Ohajo) u ono što je generalni direktor Pat Gelsinger opisao novinarima kao „najveću lokaciju za proizvodnju AI čipova na svetu“, počevši od 2027. godine.

Kako piše Reuters, Intelov plan će takođe uključiti renoviranje lokacija u Novom Meksiku i Oregonu i proširenje postojećih operacija u Arizoni, gde dugogodišnji rival Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) takođe gradi ogromnu fabriku za koju se nada da će dobiti sredstva od američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) zahvaljujući političkoj želji da se napredna proizvodnja poluprovodnika skoncentriše u SAD.

Sredstva obezbeđena Bajdenovim planom za renesansu proizvodnje čipova mnogo će pomoći Intelu da popravi svoj oštećeni poslovni model. Naime, decenijama je ova kompanija bila vodeća u pravljenju najbržih i najmanjih poluprovodnika, prodajući ih po premium ceni i ulažući višak profita u dalja istraživanja i razvoj kako bi ostala ispred svih. Ali Intel je izgubio tu proizvodnu prednost 2010-ih zbog TSMC-a, a njegove profitne marže su naglo pale pošto je snizio cene kako bi zadržao tržišni udeo sa inferiornim proizvodima.

Direktor Gelsinger je još 2021. najavio plan za vraćanje Intela na poziciju broj jedan, ali je rekao da će mu trebati podrška vlade da bi plan bio profitabilan.

Gelsinger je rekao da će oko 30 odsto od najavljenih 100 milijardi dolara biti potrošeno na troškove izgradnje infrastrukture i angažovanja radne snage. Ostatak je namenjen za kupovinu alata za proizvodnju čipova od firmi kao što su ASML, Tokyo Electron, Applied Materials, i KLA.

Ti alati će pomoći da se lokacija u Ohaju “uključi u mrežu” u 2027. ili 2028. godini, iako je Gelsinger upozorio da bi vremenski okvir mogao da bude promenjen ukoliko tržište čipova uspori. Osim grantova i zajmova, Intel planira da većinu kupovine obavi iz svojih postojećih novčanih tokova.

„I dalje će biti potrebno tri do pet godina da Intel postane ozbiljan igrač na tržištu proizvođača najsavremenijih čipova”, rekao je za Reuters Kingaj Čan (Kinngai Chan), analitičar u kompaniji Summit Insights. Međutim, on je upozorio da će biti potrebno više ulaganja pre nego što Intel pretekne TSMC, dodajući da bi tajvanska firma mogla da ostane lider još neko vreme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...