Istraživanje portala Biznis.rs: primena veštačke inteligencije (2)

Za AI istraživanja potrebni veliki resursi

AnalizaHi-techInovacije

21.1.2024 08:01 Autor: Vladimir Jokanović 8

Za AI istraživanja potrebni veliki resursi Za AI istraživanja potrebni veliki resursi
Nakon 2022. godine, koja je bila sjajna za industriju poluprovodnika, prihodi su u prošloj godini opali za 11 odsto – na 533 milijarde dolara,... Za AI istraživanja potrebni veliki resursi

Nakon 2022. godine, koja je bila sjajna za industriju poluprovodnika, prihodi su u prošloj godini opali za 11 odsto – na 533 milijarde dolara, prema analizi koju je sproveo Gartner. Svi osim jednog proizvođača čipova ostvarili su slabije rezultate u 2023. godini, a taj izuzetak je američka kompanija Nvidia.

Nvidia je bila poznata po svojim grafičkim karticama za video igre, a sada je prvi put ušla u prvih pet kompanija sa najvećim godišnji prihodom u segmentu poluprovodnika, uz povećanje prodaje od oko 56 odsto, navodi Statista. Poslovni uspeh kompanije pripisuje se bumu veštačke inteligencije u protekloj godini.

Vođena uspehom koji je postigao ChatGPT kompanije OpenAI, Nvidia je iskoristila povećanje potražnje za čipovima usmerenim na AI aplikacije. Tako je kompanija koja je bila na 12. mestu po godišnjem prihodu u 2022. godini, napredovala na peto mesto u industriji.

Za to vreme finansijski rezultati kompanija Samsung Electronics i Intel, koje su se godinama smenjivale na prvom i drugom mestu među proizvođačima čipova sa najvećom prodajom, značajno su se pogoršali.

Samsung je izgubio oko 38 procenata svog prihoda iz 2022. godine, a Intel 17 odsto. Pored Nvidie, od deset najvećih kompanija samo su Broadcom i STMicroelectronics poboljšali prodaju u prošloj godini.

Prema analizi Gartnera, pad prodaje prvenstveno je posledica prezasićenosti ili nedostatka potražnje u segmentu skladištenja podataka za računare, servere i pametne telefone. Pomenuti segment globalno je ostvario 37 odsto manje prihoda nego 2022. godine. S druge strane, potražnja za poluprovodnicima za AI aplikacije bila je najsnažniji pokretač rasta, zahvaljujući automobilskoj, vazduhoplovnoj i odbrambenoj industriji.

Izvor: Gartner

Računajući na rastuću potražnju za AI rešenjima, tajvanski proizvođač čipova TSMC najavio je prošle nedelje rast prihoda za više od 20 odsto u tekućoj godini, dok je istovremeno izvestio o padu prihoda u poslednjem kvartalu za više od 19 odsto. TSMC je najveći ugovorni proizvođač čipova u svetu i glavni dobavljač kompanije Apple. TSMC je saopštio da će u ovoj godini uložiti od 28 do 32 milijarde dolara u proširenje proizvodnih kapaciteta.

Nedavni godišnji forum industrije poluprovodnika koji je održan u Kaliforniji okupio je lidere vodećih kompanija za proizvodnju čipova, a oni su saglasni da je AI nadolazeća „zemlja čuda“. Prema njihovim rečima, industrija je ušla u eru kreiranja elektronskog dizajna, dok se inženjeri trenutno igraju otkrivajući načine primene veštačke inteligencije u procesu dizajniranja čipova, prenosi Spectrum.

Učesnici skupa otkrili su da količina računarske snage koja je potrebna za istraživanje veštačke inteligencije izaziva podelu između gigantskih korporacija koje imaju tu snagu i univerziteta i malih preduzeća koji je nemaju.

To znači da startap kompanije koje nemaju dovoljno računarskih sati za istraživanja ne mogu to da rade, što smanjuje mogućnost revolucionarnih otkrića iz garaže koja su zapravo bila od presudne važnosti za razvoj industrije.

Prema oceni lidera proizvodnje poluprovodnika, velika šteta za industriju bila bi da se odreknu jeftinih startap rešenja i „ludih“ univerzitetskih istraživanja, pa je predloženo stvaranje nečega poput nacionalnog resursa veštačke inteligencije, koji bi finansirao istraživanja izvan bogatih laboratorija.

Stručnjaci upozoravaju da svaka pojedinačna grupa mora da razmisli o tome kako će veštačka inteligencija poremetiti njihovu aktivnost ili je učiniti produktivnijom. AI bi trebalo da promeni svaku funkciju preduzeća, velikih i malih. I pojedinci treba da razmišljaju o tome, jer je veštačka inteligencija nešto što ih može ostaviti bez posla u doglednoj budućnosti. Oni su istakli da se industrija mikročipova nalazi na prekretnici, dok je usvajanje AI tehnoligije i dalje u početnoj fazi.

Pročitajte i prvi deo našeg istraživanja: Novi pametni telefon pokreće lavinu i zauvek menja način upotrebe mobilnog aparata

 • HANA

  21.1.2024 #1 Author

  Srbija nema kanalizaciju, pojedini gradovi ni čistu pijaću vodu!
  Jezivo!

  Odgovori

 • BLIZANAC

  21.1.2024 #3 Author

  Ne znam da li imamo dovoljno velike resurse za primjenu vestacke inteligencije

  Odgovori

 • VALERIJA

  21.1.2024 #5 Author

  Sve je u krilu AI-a te su i svi mogućnji resursi na njegovoj strani.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  21.1.2024 #6 Author

  Mi smo daleko od toga…

  Odgovori

 • MASVIDAL

  4.2.2024 #7 Author

  AI ce zameniti sve

  Odgovori

 • SLAVICA

  4.2.2024 #8 Author

  odlicna vest

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...