najbolje berzanske dve nedelje za tehnološku kompaniju

Od početka godine Nvidia uvećala vrednost za 128 milijardi dolara

BerzaSvet

15.1.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Od početka godine Nvidia uvećala vrednost za 128 milijardi dolara Od početka godine Nvidia uvećala vrednost za 128 milijardi dolara
Kompanija Nvidia po svoj prilici snažno je otpočela novu godinu, održavajući brzi rast koji je doveo do povećanja vrednosti njenih akcija za skoro 240... Od početka godine Nvidia uvećala vrednost za 128 milijardi dolara

Kompanija Nvidia po svoj prilici snažno je otpočela novu godinu, održavajući brzi rast koji je doveo do povećanja vrednosti njenih akcija za skoro 240 odsto u 2023.

Zahvaljujući proboju veštačke inteligencije Nvidia je uvećala tržišnu kapitalizaciju za dodatnih 128 milijardi dolara nakon porasta od oko 10 odsto ovog meseca, što je neviđeno povećanje vrednosti u prvih devet trgovačkih dana u godini za bilo koju kompaniju.

Nvidia ove godine lako nadmašuje šire tržište i ostale akcije takozvanih Magnificent Seven mega kapitalizovanih kompanija iz oblasti tehnologije. To je čini najsvetlijom tačkom jer je S&P 500 indeks stao blizu rekordnih vrednosti zbog pitanja oko korporativnog profita i vremena očekivanog smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi, piše Bloomberg u svojoj analizi.

I to nije sve. Berzanski analitičari za narednih 12 meseci za Nvidiu “ciljaju” prosečnu cenu akcije od oko 650 dolara, što ukazuje na povećanje od otprilike 19 odsto za kompaniju koja već sada ima veću tržišnu kapitalizaciju od 1,3 biliona dolara.

Kompanija je najavila tri nova grafička čipa za desktop računare koji će omogućiti njihovim korisnicima da bolje iskoriste mogućnosti veštačke inteligencije. Akcije su takođe dobile podsticaj prošle nedelje kada je potvrđeno da kompanija očekuje nastavak neometanog rasta do kalendarske 2025. godine.

Očekuje se da će Nvidia objaviti zaradu u četvrtom fiskalnom kvartalu za 2023. sledećeg meseca. Analitičari predviđaju da su prihodi porasli oko 230 odsto u tom periodu nakon skoka od otprilike 206 odsto u trećem kvartalu, pokazuju podaci koje je prikupio Bloomberg.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...