U očekivanju tromesečnog izveštaja o prihodima

Akcije kompanije Nvidia rekordno visoke

BerzaNovacSvetVesti

21.11.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije kompanije Nvidia rekordno visoke Akcije kompanije Nvidia rekordno visoke
Akcije kompanije Nvidia ojačale su u ponedeljak za 2,3 odsto, na najvišu vrednost svih vremena od 504,20 dolara po komadu. Rekord je postignut pred... Akcije kompanije Nvidia rekordno visoke

Akcije kompanije Nvidia ojačale su u ponedeljak za 2,3 odsto, na najvišu vrednost svih vremena od 504,20 dolara po komadu. Rekord je postignut pred objavu rezultata za treći kvartal, budući da analitičari očekuju rast prihoda kompanije za više od 170 odsto.

Prema procenama Londonske berze, rast bi mogao da dostigne i celih 200 procenata, a Wall Street će uoči praznika Dana zahvalnosti pomno pratiti kompaniju koja je bila u središtu ovogodišnjeg procvata veštačke inteligencije, prenosi Seebiz.

Cena akcija Nvidije porasla je za 245 odsto u tekućoj godini, daleko nadmašujuću bilo koju drugu kompaniju sa liste indeksa S&P 500. Tržišna kapitalizacija kompanije Nvidia dostigla je 1.200 milijardi dolara, što je znatno više od vrednosti kompanija Meta ili Tesla.


Analitičari Bank of Amerika, koji su naveli da su u očekivanja visoka, označili su ograničenja u Kini i zabrinutost za konkurenciju kao dva pitanja koja će privući najviše pažnje ulagača. Konkretno, pojava kompanije AMD na tržištu generativne veštačke inteligencije predstavlja novu dinamiku za kompaniju Nvidia, koja je uglavnom imala samo tržište AI grafičkih procesorskih jedinica (GPU).

AMD je saopštio da očekuje dobit od GPU od oko 400 miliona dolara u četvrtom kvartalu i više od dve milijarde dolara u idućoj godini. Kompanija je najavila da će svoj najnapredniji GPU za AI, početi ove godine da se isporučuje kupcima. Istovremeno, Nvidia ima reputaciju da su njene proizvodi preskupi.

Prošle nedelje kompanija Nvidia predstavila je GPU sa oznakom H200 za obuku i implementaciju vrsta AI modela koji omogućavajui razvoj naprednijih chatbotova i pretvaranje teksta u kreativne grafičke dizajne.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...