Rast indeksa na Njujorškoj berzi

Kompanija Nvidia ostvarila sjajne rezultate u drugom kvartalu

BerzaNovac

24.8.2023 10:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kompanija Nvidia ostvarila sjajne rezultate u drugom kvartalu Kompanija Nvidia ostvarila sjajne rezultate u drugom kvartalu
Indeksi na Njujorškoj berzi naglo su ojačali u sredu uveče nakon što su akcije tehnološke kompanije Nvidia značajno dobile na vrednosti. Prema rezultatima u... Kompanija Nvidia ostvarila sjajne rezultate u drugom kvartalu

Indeksi na Njujorškoj berzi naglo su ojačali u sredu uveče nakon što su akcije tehnološke kompanije Nvidia značajno dobile na vrednosti. Prema rezultatima u drugom kvartalu, Nvidia, čiji se čipovi koriste za računarstvo veštačke inteligencije (AI), ostvarila je dvostruko veće prihode nego u istom periodu prošle godine.

Akcije kompanije Nvidia ojačale su za 3,2 odsto tokom redovne berzanske sesije i još devet odsto nakon njenog završetka, kada su objavljeni kvartalni rezultati, prenosi Reuters. Druge tehnološke kompanije takođe su ojačale u trgovini nakon radnog vremena, pa su tako akcije kompanije Microsoft porasle za oko dva odsto.

Kompanija Nvidia prijavila je prihod od 13,51 milijardu dolara, što je rast od 101 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je prilagođena zarada iznosila 2,79 dolara po akciji, što je 429 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Analitičari su očekivali da će prihodi iznositi 11,04 milijarde dolara, a zarada po akciji 2,07 dolara, prenosi Yahoo Finance.

Akcije kompanije Nvidia porasle su za više od 220 odsto u ovoj godini, a pokazatelji razvoja AI industrije ulivaju investitorima dodatni optimizam. Procenjeno je da će Nvidia nastaviti snažan rast i u trećem kvartalu. Nvidia je deo takozvane grupe Sedam veličanstvenih (Magnificent seven) u kojoj se nalaze Apple i Tesla, koje su ove godine pokretale dobitke referentnog berzanskog indeksa S&P 500.

Industrijski Dow Jones indeks ojačao je u sredu za 184,15 poena na 34.472,98, što je rast za 0,54 odsto. S&P 500 porastao je za 1,1 procenat, dok je tehnološki Nasdaq uvećao vrednost za 1,59 odsto. Prinos na desetogodišnje obveznice američkog trezora pao je sa šesnaestogodišnjeg maksimuma nakon slabijih podatakao o poslovnoj aktivnosti u SAD i evrozoni.

Podaci su pokazali da se poslovna aktivnost SAD približava tački stagnacije u avgustu, sa najslabijim rastom od februara, jer je tražnja za novim poslovima u ogromnom uslužnom sektoru smanjena, dok je pad aktivnosti u evrozoni bio značajno veći od očekivanog.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...