Indeks menadžera nabavke pao na 47

Evrozona u trećem kvartalu u blagom ekonomskom padu?

EU

23.8.2023 13:20 Autor: Vladimir Jokanović 1

Evrozona u trećem kvartalu u blagom ekonomskom padu? Evrozona u trećem kvartalu u blagom ekonomskom padu?
Poslovna aktivnost evrozone u avgustu opala je daleko više nego što se očekivalo, pri čemu je pad u Nemačkoj bio posebno brz, dok su... Evrozona u trećem kvartalu u blagom ekonomskom padu?

Poslovna aktivnost evrozone u avgustu opala je daleko više nego što se očekivalo, pri čemu je pad u Nemačkoj bio posebno brz, dok su se neki inflatorni pritisci vratili, pokazuju istraživanja. Indeksi menadžera nabavke (PMI) komplikuju stvari za Evropsku centralnu banku (ECB) koja nastoji da kontroliše inflaciju bez izazivanja recesije.

Očekuje se da će ECB u septembru pauzirati povećanje kamatnih stopa uprkos povišenoj inflaciji, procenjuju ekonomisti koje je anketirao Reuters. Međutim, dalji rast kamatnih stopa do kraja godine ostaje u planu, nakon najagresivnijeg ciklusa pooštravanja monetarne politike ECB.

Ekonomisti Deutsche banke ocenjuju da će nastavak oštrog pada PMI testirati optimizam rasta. „Očekujemo da će ECB pauzirati u septembru, ali nije jasno da je inflacija tamo gde ECB to želi. Pauzu ne treba pogrešno tumačini kao vrhunac“, navodi Deutsche banka.

Aktivnost u dominantnoj usluženoj industriji evrozone opala je u avgustu prvi put ove godine, a kontrakcija proizvodnje je nastavljena. Kompozitni indeks PMI koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim barometrom ukupnog ekonomskog zdravlja, pao je na 47 u avgustu sa julskih 48,6, što je najniže od novembra 2020. godine.

To je znatno niže od 50, što razdvaja rast od kontrakcije i niže od svih očekivanja koja su predviđala blagi pad na 48,5.

Ako se izuzmu meseci za vreme pandemije, objavljeni rezultati su zapravo najniži od aprila 2013. godine, piše CNBC.

Sajrus de la Rubija (Cyrus de la Rubia), glavni ekonomista u Hamburškoj komercijalnoj banci, komentarisao je za CNBC da uslužni sektor evrozone „nažalost pokazuje znake negativnog usklađivanja sa lošim učinkom u proizvodnom sektoru“. „Uzimajući u obzir cifre PMI u projekciji rasta BDP-a, aktuelna prognoza navodi nas na zaključak da će privreda evrozona biti u padu za 0,2 odsto u trećem kvartalu“, dodao je De la Rubija.

Zona evra, region od 20 zemalja koje dele istu evro valutu, imala je zbirni rast od 0,3 odsto BDP-a u drugom ovogodišnjem kvartalu, nakon rasta od 0,1 odsto u prvom tromesečju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...