Rizik od recesije u monetarnoj uniji ne prolazi

Usporavanje ekonomije u evrozoni

EUVesti

23.6.2023 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usporavanje ekonomije u evrozoni Usporavanje ekonomije u evrozoni
Ekonomska aktivnost u evrozoni skoro je stala u junu, signalizirajući kraj oporavka koji je usledio nakon zimskog pada. Indeks menadžera nabavke (PMI) prema računici... Usporavanje ekonomije u evrozoni

Ekonomska aktivnost u evrozoni skoro je stala u junu, signalizirajući kraj oporavka koji je usledio nakon zimskog pada. Indeks menadžera nabavke (PMI) prema računici S&P pao je na petomesečni minimum od 50,3 sa 52,5 u maju. Padu su doprinele Francuska pogođena štrajkovima, kao i Nemačka čije fabrike su smanjile proizvodnju.

Evro je oslabio za 0,8 odsto na 1,0874 dolara, dok su dvogodišnji prinosi na nemačke obveznice pale za 13 baznih poena na 3,1 odsto. Tržišta novca ublažila su opklade na povećanje kamatnih stopa, zbog čega je stopa na depozite dostigla nešto manje od četiri procenta, prenosi Bloomberg.

Iako je evrozona učinila dovoljno da ispliva iz blage recesije koju je pretrpela između oktobra i marta, S&P je upozorio da su porasli izgledi da se kontrakcije produže i u narednom kvartalu, budući da Evropska centralna banka nastavlja da podiže kamatne stope.

Analitičari ocenjuju da trend pada kompozitnog PMI ukazuje na tešku drugu polovinu godine, jer se kompanije u svim sektorima suočavaju sa smanjenjem porudžbina. Proizvodnja je ostala „glavna oblast slabosti“ u junu, iako je ekspanzija uslužnog sektora „naglo usporena“.

S&P ipak ističe da su razočaravajući podaci o frontu aktivnosti bili praćeni „izrazitim hlađenjem inflatornih pritisaka“. Troškovi inputa rasli su najsporijim tempom od decembra 2020. godine, a prodajne cene roba i usluga rasle su po najnižoj stopi od marta 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...