Minimalan rast u poslednjem kvartalu u evropskoj monetarnoj uniji

Evrozona na putu da izbegne recesiju

Svet

31.1.2023 12:58 Autor: Vladimir Jokanović 1

Evrozona na putu da izbegne recesiju Evrozona na putu da izbegne recesiju
Evrozona je na putu da za dlaku izbegne recesiju nakon neočekivanog rasta krajem 2022. godine, uprkos dvocifrenoj inflaciji i nastavku rata u Ukrajini. BDP... Evrozona na putu da izbegne recesiju

Evrozona je na putu da za dlaku izbegne recesiju nakon neočekivanog rasta krajem 2022. godine, uprkos dvocifrenoj inflaciji i nastavku rata u Ukrajini. BDP evrozone porastao je za 0,1 odsto u poslednjem kvartalu, saopštio je u utorak Eurostat, nasuprot procenama ekonomista da je došlo do smanjenja ekonomije za 0,1 odsto.

Dok je privreda u Nemačkoj i Italiji oslabila, u Francuskoj i Španiji zabeležena je ekspanzija. Bolji od očekivanih bili su podaci iz Republike Irske, prenosi Bloomberg. Rast naglašava otpornost evrozone nakon prevazilaženja rizika od nestašice goriva. Ipak, budući da ekonomisti predviđaju pad privrede u prvom kvartalu tekuće godine, rizik od recesije ostaje.

Monetarna unija koja je ove godine proširena na 20 država nakon priključenja Hrvatske, bori se sa rekordnim rastom cena izazvanim porastom troškova energije zbog rata u Ukrajini. Blaga zima učinila je da se stabilizuju energetska tržišta, iako su evropske vlade spremile milijarde evra pomoći za preduzeća i domaćinstva.

Kontinuirano smanjenje potrošačke moći domaćinstava znači da bi ekonomija evrozone mogla da oslabi u prvom kvartalu ove godine, procenjuju analitičari. Pad će verovatno biti plitak, jer su troškovi energije smanjeni, a stanje ekonomije je bolje od očekivanog, pa bi Evropska centralna banka (ECB) mogla ostati fokusirana na borbu protiv inflacije.

Bolji učinak od očekivanog verovatno će učvrstiti put ECB ka povećanju kamatnih stopa. Zvaničnici ECB smatraju da je inflacija veća pretnja za EU od onoga što vide kao blago usporavanje privrede. Posebnu pažnju ECB bi trebalo da posveti suzbijanju osnovne inflacije.

Italijanska ekonomija oslabila je za 0,1 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine, prema podacima nacionalnog instituta za statistiku Istat. Dugoročni izgledi su bolji, a Banka Italije podigla je ovog meseca svoje predviđanje ekonomskog rasta za 2023. godinu na 0,6 sa 0,4 procenta.

BDP Francuske porastao je za 0,1 odsto u četvrtom kvartalu, podržan investicijama i neto trgovinom, saopštila je u utorak statistička agencija Insee. Ekonomija Francuske minimalno je ojačala uprkos visokim troškovima energije, štrajkovima u rafinerijama i pooštravanjem uslova finansiranja.

Nemačka ekonomija smanjila se za 0,2 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine, što je slabiji rezultat nego što je računato. Recesija koja se obično definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije, postala je verovatnija, jer stručnjaci prognoziraju da će se nemačka ekonomija smanjiti i u prvom kvartalu tekuće godine, preneo je Reuters.

  • VOJKAN

    1.2.2023 #1 Author

    Ako mi izbegnemo evrozonu da li ćemo da izbegnemo i recesiju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...