Prognozirani rast BDP 0,6 odsto

Goldman Sachs više ne očekuje da će evrozona ući u recesiju

EUVesti

10.1.2023 14:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Goldman Sachs više ne očekuje da će evrozona ući u recesiju Goldman Sachs više ne očekuje da će evrozona ući u recesiju
Ekonomisti svetskog zajmodavca Goldman Sachs više ne prognoziraju da će evrozona ući u recesiju jer se krajem 2022. godine pokazalo da je njena ekonomija... Goldman Sachs više ne očekuje da će evrozona ući u recesiju

Ekonomisti svetskog zajmodavca Goldman Sachs više ne prognoziraju da će evrozona ući u recesiju jer se krajem 2022. godine pokazalo da je njena ekonomija otpornija nego što se mislilo, pri čemu je zabeležen i pad cena prirodnog gasa, dok je Kina napustila restriktivne mere za suzbijanje pandemije korona virusa ranije nego što se očekivalo.

Očekuje se da će bruto domaći proizvod ove godine porasti za 0,6 odsto, iako je prethodno prognozirano da će rast iznositi 0,1 odsto. I pored toga što će rast i dalje biti slab u toku zime zbog energetske krize, očekuje se da će u prvom kvartalu ove godine doći do proširenja ekonomije evrozone od 0,1 odsto, navode ekonomisti predvođeni Jarijem Štenom (Jari Stehn).

Oni takođe predviđaju da će inflacija slabiti brže nego što se očekivalo, te da će do kraja 2023. godine iznositi 3,25 odsto, piše Bloomberg.

“Takođe očekujemo usporavanje ključne inflacije zbog hlađenja cena robe, ali takođe vidimo mogućnost do povećanog pritiska na sektor usluga zbog rasta cena rada”, navode oni i dodaju da, uzimajući u obzir otpornije ekonomske aktivnosti, upornu inflaciju i agresivne odgovore na nju, očekuju da će Evropska centralna banka nastaviti sa zatezanjem monetarne politike.

Iz banke očekuju da će ECB na sastancima zakazanim za februar i mart povećati kamatne stope za 0,5 poena, a potom i povećanje od 0,25 poena u maju, koje bi stopu depozita dovelo na nivo od 3,25 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...