Ponuda TPG u Evropi prevelika

Goldman Sachs očekuje pad cene gasa na 85 dolara u prvom kvartalu 2023.

EUU fokusu

2.11.2022 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Goldman Sachs očekuje pad cene gasa na 85 dolara u prvom kvartalu 2023. Goldman Sachs očekuje pad cene gasa na 85 dolara u prvom kvartalu 2023.
Goldman Sachs predviđa da će cene prirodnog gasa u Evropi pasti oko 30 odsto u predstojećim mesecima jer će države privremeno steći prednost u... Goldman Sachs očekuje pad cene gasa na 85 dolara u prvom kvartalu 2023.

Goldman Sachs predviđa da će cene prirodnog gasa u Evropi pasti oko 30 odsto u predstojećim mesecima jer će države privremeno steći prednost u pitanjima snabdevanja.

Holandski Title Transfer Facility (TTF) predstavlja glavno merilo za cene prirodnog gasa u Evropi. Ovim energentom se u utorak trgovalo po ceni od oko 120 evra po megavat-času. Međutim, Goldman Sachs očekuje da će ta referentna vrednost pasti na 85 evra po megavat-času u prvom tromesečju naredne godine, kako se navodi u istraživanju objavljenom prošle nedelje.

To bi predstavljalo značajnu promenu u odnosu na nivoe zabeležene u avgustu. U tom periodu rat u Ukrajini i dodatni pritisci pogurali su cene na istorijske brojke, odnosno iznad 340 evra po megavat-času, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nedavno zahlađenje cena gasa proizašlo je iz nekoliko faktora: evropsko skladište gasa je u osnovi puno za ovu zimsku sezonu, temperature ove jeseni bile su blaže od očekivanih, zbog čega je odložen početak perioda intenzivnog korišćenja, a ponuda za tečni prirodni gas (TPG) je prevelika.

Nedavni izveštaji ukazali su na oko 60 brodova koji čekaju da iskrcaju TPG teret u Evropi. Neke od ovih pošiljki kupljene su tokom leta i upravo stižu jer se skladište popunjava. Najnoviji podaci koje je prikupila industrijska grupa Gas Infrastructure Europe pokazuju da je nivo skladišta u Evropi 94 odsto.

Uprkos optimizmu u pogledu nižih cena gasa u kratkom roku, koje bi mogle donekle umanjiti životne troškove, postoji veliki pritisak na evropske čelnike da osiguraju snabdevanje u srednjem roku.

„Naš tim robnog sektora predviđa dalji pad na 85 evra u prvom tromesečju, pre naglog porasta sledećeg leta, kako se nivoi skladišta ponovo izgrade“, rekli su analitičari iz investicione grupe Goldman Sachs u svom istraživanju.

Njihove prognoze ukazuju na porast cena na nešto ispod 250 evra po megavat-času do kraja jula. Očekuje se da će cene prirodnog gasa porasti nakon prva tri meseca naredne godine zbog nekoliko faktora.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol izjavio je za CNBC da će se samo vrlo mala količina novog TPG-a sledeće godine biti plasirana na tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...