CNN tvrdi da je Stari kontinent prepun gasa

Cene gasa u Evropi padaju zahvaljujući toplom vremenu

EU

28.10.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene gasa u Evropi padaju zahvaljujući toplom vremenu Cene gasa u Evropi padaju zahvaljujući toplom vremenu
Evropa trenutno ima toliko prirodnog gasa da ne zna šta će s njim, pa je cena na spot tržištu ove nedelje, kako piše CNN,... Cene gasa u Evropi padaju zahvaljujući toplom vremenu

Evropa trenutno ima toliko prirodnog gasa da ne zna šta će s njim, pa je cena na spot tržištu ove nedelje, kako piše CNN, nakratko postala negativna. Skladišta u Evropskoj uniji su skoro popunjena, a tankeri koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) stoje u lukama jer nemaju gde da istovare teret, a cene padaju.

Evropski zvaničnici su mesecima upozoravali na energetsku krizu tokom predstojeće zime, jer je nekadašnji najveći dobavljač Rusija smanjivala isporuke zbog sankcija koje je EU uvela posle ruske invazije na Ukrajinu, podseća N1 pozivajći se na CNN.

Ova mreža navodi da je cena evropskog prirodnog gasa pala za 20 odsto u odnosu na prošli četvrtak, a za više od 70 procenata u poređenju sa rekordom iz avgusta. U ponedeljak je spot cena holandskog gasa pala ispod nula evra, prema podacima američke kompanije Intercontinental Exchange.

„Cene su postale negativne zbog presnabdevenosti sistema“, izjavio je za CNN analitičar za gas Tomas Marzek-Manser (Marzec-Manser).

CNN napominje da je to veliki preokret za Evropu, gde se domaćinstva i privreda suočavaju sa rastom cena ovog energenta.

Stručnjaci kažu da se sreća okrenula u korist Evropljana i smanjene potrošnje gasa zahvaljujući neuobičajeno toplom vremenu, pa su tako u Italiji, Španiji i Francuskoj temperature i potrošnja gasa sličniji onima krajem avgusta i početkom oktobra.

Čak i skandinavskim zemljama i Nemačkoj, potrošnja je ispod proseka za ovo doba godine.

Tagovi
CENE GAS
 • IVAN

  28.10.2022 #1 Author

  To je trenutno videcemo kasnije

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  29.10.2022 #2 Author

  Bar je vremenska prognoza na nasoj strani

  Odgovori

 • TATJANA

  30.10.2022 #3 Author

  Dobro je čuti da ga ima toliko

  Odgovori

 • MARE

  30.10.2022 #4 Author

  Sveto miholjsko leto i zivelo globalno zagrevanje

  Odgovori

 • NATI29

  30.10.2022 #5 Author

  Znaci usteda i za ovaj period

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *