CNN tvrdi da je Stari kontinent prepun gasa

Cene gasa u Evropi padaju zahvaljujući toplom vremenu

EU

28.10.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene gasa u Evropi padaju zahvaljujući toplom vremenu Cene gasa u Evropi padaju zahvaljujući toplom vremenu
Evropa trenutno ima toliko prirodnog gasa da ne zna šta će s njim, pa je cena na spot tržištu ove nedelje, kako piše CNN,... Cene gasa u Evropi padaju zahvaljujući toplom vremenu

Evropa trenutno ima toliko prirodnog gasa da ne zna šta će s njim, pa je cena na spot tržištu ove nedelje, kako piše CNN, nakratko postala negativna. Skladišta u Evropskoj uniji su skoro popunjena, a tankeri koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) stoje u lukama jer nemaju gde da istovare teret, a cene padaju.

Evropski zvaničnici su mesecima upozoravali na energetsku krizu tokom predstojeće zime, jer je nekadašnji najveći dobavljač Rusija smanjivala isporuke zbog sankcija koje je EU uvela posle ruske invazije na Ukrajinu, podseća N1 pozivajći se na CNN.

Ova mreža navodi da je cena evropskog prirodnog gasa pala za 20 odsto u odnosu na prošli četvrtak, a za više od 70 procenata u poređenju sa rekordom iz avgusta. U ponedeljak je spot cena holandskog gasa pala ispod nula evra, prema podacima američke kompanije Intercontinental Exchange.

„Cene su postale negativne zbog presnabdevenosti sistema“, izjavio je za CNN analitičar za gas Tomas Marzek-Manser (Marzec-Manser).

CNN napominje da je to veliki preokret za Evropu, gde se domaćinstva i privreda suočavaju sa rastom cena ovog energenta.

Stručnjaci kažu da se sreća okrenula u korist Evropljana i smanjene potrošnje gasa zahvaljujući neuobičajeno toplom vremenu, pa su tako u Italiji, Španiji i Francuskoj temperature i potrošnja gasa sličniji onima krajem avgusta i početkom oktobra.

Čak i skandinavskim zemljama i Nemačkoj, potrošnja je ispod proseka za ovo doba godine.

Tagovi
CENE GAS
  • IVAN

    28.10.2022 #1 Author

    To je trenutno videcemo kasnije

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    29.10.2022 #2 Author

    Bar je vremenska prognoza na nasoj strani

    Odgovori

  • TATJANA

    30.10.2022 #3 Author

    Dobro je čuti da ga ima toliko

    Odgovori

  • MARE

    30.10.2022 #4 Author

    Sveto miholjsko leto i zivelo globalno zagrevanje

    Odgovori

  • NATI29

    30.10.2022 #5 Author

    Znaci usteda i za ovaj period

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...