kako nadoknaditi razliku svim članicama?

Evropska komisija razmatra dva modela ograničavanja cene gasa

EUSvet

25.10.2022 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska komisija razmatra dva modela ograničavanja cene gasa Evropska komisija razmatra dva modela ograničavanja cene gasa
Brojne zemlje Evropske unije zalažu se za ograničenje cene prirodnog gasa koji se koristi za proizvodnju struje, ali izvršna ruka bloka upozorava da bi... Evropska komisija razmatra dva modela ograničavanja cene gasa

Brojne zemlje Evropske unije zalažu se za ograničenje cene prirodnog gasa koji se koristi za proizvodnju struje, ali izvršna ruka bloka upozorava da bi svaki takav korak morao da izbegne povećanje potražnje ili subvencionisanje struje stranim potrošačima.

Evropska komisija je izdala upozorenje uoči ključnog ministarskog sastank. EK savetuje članice EU da bi takvo ograničenje cena trebalo da se proširi na zemlje uvoznice električne energije kao što su Velika Britanija ili Švajcarska da bi bilo delotvorno, prenosi Bloomberg.

Alternativno, EU bi morala da izvozi struju po višoj ceni nego u domaćoj trgovini, što je potez zabranjen u nizu međunarodnih sporazuma sa partnerima, rekao je neimenovani izvor. Komisija je svoje gledište prenela u obliku dokumenta koji rezimira troškove i koristi od takvog ograničenja cena.

Ograničenja cena gasa su na vrhu političkog dnevnog reda u Evropi, dok vlade nastoje da obuzdaju energetsku krizu bez presedana izazvanu smanjenjem isporuke gasa od strane Rusije, nekadašnjeg najvećeg snabdevača kontinenta. Lideri EU su se prošle nedelje složili da nastave sa paketom mera za smanjenje rastućih računa za gas i struju koji podstiču inflaciju, preteći da gurnu 27-člani blok u recesiju.

Dok većina zemalja zahteva granicu veleprodajnih cena gasa – uvedenu kroz koridor na najvećem virtuelnom tržištu u regionu – manja grupa nacija želi da ograniči cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, slično modelu koji je već primenjen od strane Španije i Portugala.

Da bi stupilo na snagu, bilo kakvo ograničenje EU tek bi trebalo da bude predloženo od strane komisije, a zatim da dobije odobrenje od država članica.

Takav proces bi trajao najmanje nekoliko nedelja. U prvom koraku, ministri energetike u bloku treba da postignu dogovor o uredbi koju je Komisija predložila 18. oktobra i da utru put za tržišnu intervenciju, što bi moglo da se desi na hitnom sastanku koji se očekuje krajem novembra.

U tom trenutku komisija bi imala mandat da donese poseban predlog o ograničenjima cena koji će ponovo biti poslat državama članicama, koje će imati pravo da ga izmene.

Iako su detalji o tačnim datumima i opcijama oskudni, mnoge diplomate kažu da nije moguće istovremeno primeniti obe vrste ograničenja cena. Svako takvo ograničenje cena bilo bi privremeno, moralo bi da izbegne ugrožavanje sigurnosti snabdevanja i da spreči povećanje tražnje za gasom u trenutku kada EU želi da je smanji.

Izvršni ogranak EU rekao je državama članicama da bi, pod mogućim užim limitom, zemlje članice morale da plaćaju svojim gasnim elektranama subvenciju da pokriju razliku između stvarne cene za dan unapred u okviru Holandskog fonda za prenos prava i ciljane cene gasa za proizvodnju električne energije. Za razliku od mehanizma koji je na snazi na Iberijskom poluostrvu, mehanizam, kako ga je analizirala komisija, ne uključuje elektrane na ugalj.

Foto: Unsplash.com

Subvencija ne samo da bi smanjila cenu po kojoj elektrane na gas prodaju svoju električnu energiju na tržištu, već bi snizila i ukupnu klirinšku cenu, smanjujući prihode komunalnih preduzeća koja proizvode električnu energiju iz drugih izvora. Nekoliko država članica predložilo je da subvencija ograniči cenu gasa na ekvivalentnu cenu od 100-120 evra po megavat-času, saopštila je komisija.

Troškovi takvog ograničenja cena zavisili bi od broja elektrana na gas u pojedinim državama članicama, prema izvršnom ogranku EU. Zemlje koje se oslanjaju na to gorivo za proizvodnju električne energije –  kao što su Nemačka, Holandija i Italija – suočile bi se sa najvećim troškovima neophodnih subvencija. Zemlje koje uvoze energiju proizvedenu iz gasa imale bi koristi od sistema, a Francuska bi trebalo da bude najveći pobednik.

Da bi odgovorila na razlike, EU bi morala da stvori mehanizam za preraspodelu troškova gornje granice cena u skladu sa koristima koje donosi, što je težak korak s obzirom na nedostatak pouzdane statistike i političke izazove.

Komisija je takođe saopštila da je počela da radi na strukturnijoj i dugoročnijoj meri za razdvajanje cena gasa i struje, dodajući da bi neki od njenih elemenata mogli da se iznesu. Jedna od njih bi bila nadoknada obnovljivih izvora i drugih tehnologija na osnovu njihovih stvarnih troškova proizvodnje, po tzv. ugovorima za razliku. U novom sistemu, glavna uloga proizvodnje električne energije na gas bila bi protivteža efektu nestalne proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Takve ciljane promene u dizajnu tržišta mogu se brzo predložiti i primeniti, navodi izvršna ruka EU. To bi ponudilo trajnije rešenje da se prekine veza između cena električne energije i veoma nestabilnih tržišta gasa i dovede prednosti obnovljivih izvora za potrošače u skladu sa njihovim rastućim korišćenjem potrebnim za postepeno ukidanje ruskog gasa, rekla je komisija državama članicama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...