inflacija se neće zaustaviti još neko vreme

Ćulibrk: Srbija propustila priliku da zarađuje na izvozu struje

Srbija

21.10.2022 18:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Ćulibrk: Srbija propustila priliku da zarađuje na izvozu struje Ćulibrk: Srbija propustila priliku da zarađuje na izvozu struje
Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je u petak da je Srbija propustila priliku da zarađuje na izvozu struje, precizirajući da bi,... Ćulibrk: Srbija propustila priliku da zarađuje na izvozu struje

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je u petak da je Srbija propustila priliku da zarađuje na izvozu struje, precizirajući da bi, da je proizvodnja Elektroprivrede Srbije (EPS) ostala na na nivou iz 2011. ili 2012. godine, mogla da izvozi struju i ove godine napravi profit od 500 ili 600 miliona evra.

„Tim novcem smo mogli da izgradimo novu hidroelektranu, a mi ćemo na uvoz potrošiti milijardu, možda i dve milijarde evra do kraja proleća sledeće godine“, rekao je Ćulibrk u emisiji „Pola sata Demostata“, prenosi Beta.

On je podsetio i da je dogovoreno da Republika Srpska preusmeri višak električne energije u Srbiju po dosta povoljnijoj ceni ili „čak džentlmenskom dogovoru da se ta struja ne plaća, nego da se u nekom trenutku vrati kilovat za kilovat“. 

Rekao je i da će Srbija morati da uvozi struju čija će cena nastaviti da raste na svetskom tržištu, ali da je uveren da nova Vlada Srbije neće taj trošak prebaciti na građane, a u nekom vremenskom roku ni na preduzeća, kako ne bi dovela u pitanje njihov opstanak. 

„Verujem da izvršna vlast razmišlja da je bolje da država taj teret privremeno preuzme na sebe, dok ne prođe oluja. Početkom naredne godine, ako cene električne energije nastave da rastu, a ne mislim da će se desiti nešto suprotno, to će morati na kraju da se odrazi i na preduzeća, a ta preduzeća će povećani trošak ugraditi u svoje cene i otuda i moje uverenje da se inflacija neće zaustaviti još neko vreme“, naveo je Ćulibrk.

Ćulibrk smatra i da će rate kredita, koji su u vezi sa Evropskom međubankarskom stopom (Euribor), nastaviti da rastu, jer će do kraja naredne godine, a verovatno i do kraja 2024. godine, kamatne stope Evropske centralne banke i dalje rasti.

„Inflacija u evrozoni je veća nego u SAD i jasno je da će Evropska centralna banka nastaviti da povećava Euribor, nažalost, za više od milion građana Srbije to će značiti da će njihove rate za kredite porasti, pogotovo za dugoročne stambene kredite“, rekao je on i dodao da inflacija „ne jede“ kredite jer je evro fiksiran i kurs je isti kao pre deset godina.

Govoreći o inflaciji, glavni i odgovorni urednik NIN-a je rekao da se ne može očekivati da se cene stabilizuju i podsetio na nova istraživanja nemačkih i švajcarskih ekonomskih instituta, koja pokazuju da se sledeće godine očekuje inflacija od 9,5 odsto. 

„Nema ni normalizacije snabdevanja, svetska tržišta su suočena sa nestašicama velikog broja proizvoda, manja ponuda izaziva dodatni rast cena i mi smo na sredini začaranog kruga i teško da ćemo se iz njega izvući. Biće super ako se inflacija do kraja sledeće godine svede na neke normalnije okvire, pri tome mislim na oko pet odsto, što je 2,5 puta više nego što je bila poslednjih dvadeset godina“, rekao je Ćulibrk. 

  • BIJUTI27

    21.10.2022 #1 Author

    Otkud ovo sad, kad smo ekonomski tigrovi najjači u svemu 🙄😀

    Odgovori

  • Tina

    21.10.2022 #2 Author

    Pa zasto nismo iskoristili da izvozimo struju. Ko je odgovoran za to I kakve posledice snosi.Treba I to spomenuti

    Odgovori

  • VERA

    21.10.2022 #3 Author

    Svakako smo mnoge prilike propustili.

    Odgovori

  • Anna

    22.10.2022 #4 Author

    Najbitnije je da se grade autoputevi, kule na vodi, metro u predgrađu jer tamo je najpotrebniji. Koja budala želi vetro turbine u svojoj zemlji, solarni paneli su samo za druge ne za nas, tako da ne znam čemu ovaj komentar?

    Odgovori

  • LEKI

    22.10.2022 #5 Author

    Steta je stvarno sto mnoge dobre prilike propustamo,koje bi nam svakako koristile

    Odgovori

  • GAGA

    22.10.2022 #6 Author

    Da li ce ikada iko u ovoj zemlji odgovarati ili bar snositi moralnu odgovornost? Gotovo sve akumulacije su prazne Zavojsko jezero, Zaovinsko, Zlatarsko, ne znam za Perucac, ali to nije od juce.

    Odgovori

  • NATI29

    23.10.2022 #7 Author

    Ako ce se inflaciji smiriti tek krajem sledece godine onda ce biti velikih problema

    Odgovori

  • Milovan94

    23.10.2022 #8 Author

    Sve dobre prilike smo mi propustili.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...