znatno iznad cilja centralne banke

Inflacija u Japanu na najvišem nivou od 2014. godine

NovacSvet

21.10.2022 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Inflacija u Japanu na najvišem nivou od 2014. godine Inflacija u Japanu na najvišem nivou od 2014. godine
Osnovne potrošačke cene u Japanu porasle su za tri odsto u septembru međugodišnje, saopštila je vlada u petak, što je najviši nivo od 2014.... Inflacija u Japanu na najvišem nivou od 2014. godine

Osnovne potrošačke cene u Japanu porasle su za tri odsto u septembru međugodišnje, saopštila je vlada u petak, što je najviši nivo od 2014. godine, jer su opadajući jen i rastući troškovi energije teško pogodili domaćinstva.

Podaci, koji isključuju promenljive cene sveže hrane, donose inflaciju znatno iznad dugoročnog cilja Banke Japana od dva odsto, prenosi AFP.

Međutim, centralna banka veruje da su povećanja privremena i odbila je da poveća kamatne stope poput svojih kolega u drugim ekonomijama.

Poslednji podaci su bili u skladu sa očekivanjima tržišta, ali poslednji put kada su takve brojke viđene, cene su veštački pojačane povećanjem PDV-a.

Ne računajući godine kada su povećanje poreza uticalo na stopu, septembarska inflacija je bila najbrži tempo u skoro 31 godinu.

„Većina povećanja cena u ovom trenutku je zabeležena kod sirovina“, dok cene usluga koje su povezane sa platama nisu zabeležile značajna povećanja, rekao je Taro Saito, ekonomista sa NLI istraživačkog instituta, u belešci objavljenoj pre podataka.

On je predvideo da će Japanu trebati više vremena da postigne stabilnu inflaciju kroz povećanje plata i povećanje cena usluga.

Dok su druge centralne banke odlučile da povećaju kamatne stope kako bi se borile protiv rastuće inflacije, Banka Japana smatra da su trenutna povećanja cena povezana sa izuzetnim događajima kao što je rat u Ukrajini.

Sve veći jaz između politike banke i povećanja kamatnih stopa na drugim mestima doveo je do pada jena, dostigavši decenijama nizak nivo u odnosu na dolar.

 • Milovan94

  23.10.2022 #1 Author

  Od kada je krenula kriza sa korisnim, problem inflacije je bio sve veći i veći.

  Odgovori

 • DANIJELA

  23.10.2022 #2 Author

  Sve zemlje se bore sa nestabilnim trzistem koje rezultira toliki rast cena.

  Odgovori

 • Tina

  30.10.2022 #3 Author

  Za jednu stabilnu ekonomiju povecanje cena od 3 posto je stvarno veliki problem

  Odgovori

 • Tina

  30.10.2022 #4 Author

  Povecanje cena od 3 % je stvarno veliki problem za zemlju sa stabilnom ekonomijom

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...