Cilj je stabilno snabdevanje tokom svetske krize energenata

Japanske vlasti regulišu nabavku tečnog gasa u zemlji

SvetU fokusuVesti

14.10.2022 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Japanske vlasti regulišu nabavku tečnog gasa u zemlji Japanske vlasti regulišu nabavku tečnog gasa u zemlji
Japanska vlada planira da kupi tečni prirodni gas (TPG) za slučaj da kompanije ne mogu da obezbede prevoz takvog tereta, pošto zemlja sa oskudnim... Japanske vlasti regulišu nabavku tečnog gasa u zemlji

Japanska vlada planira da kupi tečni prirodni gas (TPG) za slučaj da kompanije ne mogu da obezbede prevoz takvog tereta, pošto zemlja sa oskudnim energetskim resursima pojačava napore da se takmiči oko sve oskudnijeg goriva.

Državni kabinet odobrio je izmene zakona koji će omogućiti ministru trgovine da naredi državnoj Japanskoj nacionalnoj korporaciji za naftu, gas i metale (JOGMEC) da nabavlja gas kada to ne mogu privatne firme, izjavio je ministar trgovine Jasutoši Nišimura, prenosi Bloomberg.

Ovaj zakonodavni okvir će takođe omogućiti ministru da naredi velikim potrošačima gasa da ograniče upotrebu kada su zalihe nedovoljne.

Pomenuti potez dolazi u trenutku kada se globalna konkurencija oko TPG-a sve više pojačava, a Evropa nastoji da zameni snabdevanje ruskih gasovoda koje je prekinuto nakon invazije na Ukrajinu. To vrši pritisak na velike uvoznike poput Kine, Japana i Južne Koreje dok se pripremaju za predstojeću zimu. Japan je ranije ove nedelje zatražio od Malezije da zameni pošiljke TPG-a izgubljene zbog prekida curenja cevi u rafineriji Petroliam Nasional Bhd.

Novi okvir, koji je napravljen da obezbedi stabilno snabdevanje Japana tečnim prirodnim gasom, nema restriktivne klauzule koje sprečavaju JOGMEC da kupuje gas po određenim cenama, rekao je Taiči Noda, direktor odeljenja za elektroenergetsku infrastrukturu u ministarstvu trgovine.

JOGMEC je već imao ovlašćenje da kupuje gorivo za preduzeća za proizvodnju električne energije, rekao je Noda. Novo odobrenje jasno pokazuje da to može učiniti i za gasne kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...