godišnja stopa inflacije na najvišem nivou od 1990. godine

Ogroman rast cena energenata i dalje glavni razlog visoke inflacije u Nemačkoj

EUNovacVesti

13.10.2022 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ogroman rast cena energenata i dalje glavni razlog visoke inflacije u Nemačkoj Ogroman rast cena energenata i dalje glavni razlog visoke inflacije u Nemačkoj
Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj iznosila je 10 odsto u septembru, što je najveća zabeležena stopa od ponovnog ujedinjenja zemlje 1990. godine, prema zvaničnim... Ogroman rast cena energenata i dalje glavni razlog visoke inflacije u Nemačkoj

Godišnja stopa inflacije u Nemačkoj iznosila je 10 odsto u septembru, što je najveća zabeležena stopa od ponovnog ujedinjenja zemlje 1990. godine, prema zvaničnim podacima objavljenim u četvrtak.

„Ogroman rast cena energenata i dalje je glavni razlog visoke inflacije“, naveo je u saopštenju Georg Til, šef nemačke statističke kancelarije Destatis, prenosi Anadolu Agency.

„Ali vidimo i poskupljenja mnogih drugih dobara, posebno hrane“, rekao je on, i dodao da je kraj popusta na gorivo u zemlji takođe podstakao cene.

Godišnja inflacija je u avgustu iznosila 7,9 odsto i već sedam meseci je iznad sedam odsto, navodi Destatis.

Mesečna stopa inflacije u Nemačkoj bila je 1,9 odsto u septembru.​​​​​

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.