na koji način će biti subvencionisani privrednici i građani?

Evropska komisija razmatra nekoliko opcija za obuzdavanje cena energenata i mere štednje

AnalizaEUU fokusu

2.9.2022 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska komisija razmatra nekoliko opcija za obuzdavanje cena energenata i mere štednje Evropska komisija razmatra nekoliko opcija za obuzdavanje cena energenata i mere štednje
Hitna intervencija na evropskim tržištima električne energije može sniziti cene, ali neće zaštititi ekonomiju regiona od prelivanja efekata istorijske energetske krize. Evropska zajednica 27... Evropska komisija razmatra nekoliko opcija za obuzdavanje cena energenata i mere štednje

Hitna intervencija na evropskim tržištima električne energije može sniziti cene, ali neće zaštititi ekonomiju regiona od prelivanja efekata istorijske energetske krize.

Evropska zajednica 27 država smišlja mere za suzbijanje troškova električne energije dok Rusija smanjuje isporuke prirodnog gasa potrebnog za pogon proizvodnih postrojenja samo nekoliko nedelja pre početka grejne sezone. Evropska komisija razmatra paket mera koji uključuje smanjenje potražnje za električnom energijom i ograničenja cena na obnovljive izvore energije, nuklearnu energiju i ugalj, navodi se u nacrtu u koji je Bloomberg imao uvid.

Dok instrumenti za intervenciju “mogu pomoći da se ublaži efekat krize, posebno u pogledu određenih kategorija potrošača, oni neće vratiti cene energije na nivoe pre krize niti ukloniti značajne efekte krize i na inflaciju i na evropsku ekonomiju u celini“, navodi se u belešci Evropske komisije.

“S obzirom na ekonomske osnove koje trenutno utiču na energetska tržišta, ne vidimo nikakvu vrstu tržišne intervencije koja bi imala takav efekat u kratkom roku”, konstatovano je u njoj.

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su sa rekorda poslednjih dana, ali su i dalje četiri puta više nego pre godinu dana. Cene električne energije takođe ostaju znatno iznad normalnih nivoa.

EU se već složila da traži alternativne izvore gasa, poveća oslanjanje na obnovljive izvore, pojača zahteve za skladištenje gasa i postavi dobrovoljne ciljeve za smanjenje potražnje kako bi pomogla da se preživi predstojeća zima bez restrikcija struje.

Foto: Unsplash.com

Kako se evropske vlade nalaze pod intenzivnijim pritiskom da deluju, ministri energetike bi trebalo da razgovaraju o opcijama intervencije na hitnom sastanku 9. septembra. Češka Republika, koja je rotirajuća-predsedavajuća EU, treba da iznese svoj predlog.

Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine, ranije ove nedelje predložio je ograničenje cene gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

EK je u svojoj napomeni o politici štednje i smanjivanja troškova preporučila da bi kratkoročna intervencija za zaustavljanje cena električne energije najbolje funkcionisala kao kombinacija tri komponente:

  • smanjenje potražnje za električnom energijom po uzoru na obavezno smanjenje potražnje za gasom uključeno u uredbu o pripravnosti za zimu koju su zemlje članice dogovorile u julu,
  • ograničenje cene za tehnologije za proizvodnju električne energije osim gasa, čiji su operativni troškovi niži od troškova postrojenja na gas,
  • prihodi od limita cena – u stvari porez na neočekivani prihod – koji bi pomogao u finansiranju intervencija na maloprodajnim cenama.

Da bi smanjile potražnju za električnom energijom, vlade bi mogle pozvati industrijske potrošače da podnesu ponude o tome koliko će biti plaćeni za nižu potrošnju. Domaćinstva bi takođe mogla da dobiju podsticaje za suzbijanje upotrebe energije, navodi se u belešci.

Ograničenje cena energije iz obnovljivih izvora, nuklearne energije ili uglja moglo bi biti ili obavezno za sve članice EU ili opciono, i najlakše bi se primenilo na tržište jedan dan unapred. Ograničenje prihoda za proizvođače električne energije bi onda obezbedilo dodatna finansijska sredstva za državne budžete koja bi se mogla koristiti za smanjenje računa potrošača za energiju putem regulisanih tarifa, direktne podrške prihodima ili smanjenja nameta.

“Uvođenje takve granice ne bi bilo kompatibilno sa paralelnim šemama oporezivanja viška dobiti, koje bi morale biti ukinute“, saopštila je komisija, prenosi Bloomberg.

Komisija je takođe preporučila da se ne koriste opcije kao što su potpuna suspenzija veleprodajnog tržišta električne energije, uvođenje gornje granice veleprodajnih cena električne energije i proširenje španskog i portugalskog mehanizma za ograničavanje cena na celu EU.

Komisija bi mogla da predloži interventne mere u obliku preporuka ili zakona koji bi omogućili vladama – ali ih ne i obavezali – da izađu na tržište. Treća opcija bi bila da se svim državama članicama da mandat da intervenišu.

EK bi trebalo da razgovara o opcijama sa ekspertima iz zemalja članica na tehničkom sastanku 7. septembra, prema izvorima iz diplomatskih krugova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...