Promena tarifnog sistema nije opcija

Država planira da stimuliše građane koji budu štedeli struju

SrbijaVesti

2.9.2022 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Država planira da stimuliše građane koji budu štedeli struju Država planira da stimuliše građane koji budu štedeli struju
U igri za nagradu domaćinstvima koja će uštedeti struju ostala su dva modela. Jedan – po kome bi se srazmerno procentu manje potrošnje u... Država planira da stimuliše građane koji budu štedeli struju

U igri za nagradu domaćinstvima koja će uštedeti struju ostala su dva modela. Jedan – po kome bi se srazmerno procentu manje potrošnje u odnosu na isti mesec prošle godine odredio popust, i drugi – po kome bi se za njih cena kilovata naplaćivala niže od one koja je važeća.

Ti modeli su na stolu stručnih timova iz kabineta predsednika Srbije i premijerke, kao i Ministarstva rudarstva i EPS-a, koji moraju vrlo brzo da odluče kako će država stimulisati građane i svoj predlog dostave Vladi, koja treba da taj dokument usvoji.

Treći, koji bi bar po mišljenju stručnjaka dao najveće efekte, a to je korekcija tarifnog sistema, odnosno smanjenje granice između plave i crvene zone, nije u igri za ovu zimsku sezonu, već će se o njemu razmišljati na proleće.

Prema pisanju lista Blic, od preostala dva, prednost za sada je na ovom prvom, odnosno onom koji je vezan za umanjenje računa srazmerno procentu manje potrošnje, s tim što postoji ideja da oni kod kojih je on veći od 10 odsto imaju i dodatne benificije. Ova druga, koja se vezuje za obračunavanje niže cene potrošenog kilovata od one važeće, komplikovanija je za EPS i zbog toga zaostaje za ovom prvom.

Izvor iz Nemanjine 11 navodi da bi sve dileme o nagradi države za štediše električne energije morale da se otklone tokom dana, a najkasnije do kraja nedelje kako bi država potrošače dodatno motivisala u štednji električne energije.

Merač struje
Foto: Pixabay.com

Promena tarifnog sistema, odnosno smanjenje granice između plave i crvene zone sa 1.600 na 1.200 kilovata nije u igri jer je procedura komplikovanija i trebalo bi da taj koncept odobri Agencija za energetiku. U trci od preostale dve, najverovatnije će se Vladi predložiti ona po kojoj bi se mesećni računi umanjili za procenat ušteđene struje u odnosu na isti mesec prošle godine. To praktično znači da ako je domaćinstvo u oktobru ove godine uštedelo 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, njemu bi račun za novembar bio bar toliko umanjen. Kažem bar, jer postoji ideja, u okviru ovog modela, da oni koji iznad tog procenta uštede dobiju i dodatne benificije“, navodi sagovornik.

On dodaje da „trku“ još nije izgubio ni model po kome bi se „štedišama“ cena kilovata naplaćivala niže od one važeće.

„I to bi se vezivalo za procenat uštede, ali je to malo komplikovaniji model za EPS i iziskivao bi dodatne troškove. Sve u svemu, mora da se preseče i da se vide finansijski efekti i jednog i drugog modela i da se vlada opredeli koji će primenjivati. Po mojim saznanjima, pre nego što dođe do ministara biće predočen i predsedniku i njegovom timu, jer je od njega i potekla ta ideja“, kaže izvor iz vlade.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...