Računi za električnu energiju ubuduće veći za 300 dinara

Od danas nova cena struje za domaćinstva

InfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

1.9.2022 08:01 Autor: Stanislav Stanišić 11

Od danas nova cena struje za domaćinstva Od danas nova cena struje za domaćinstva
Građani Srbije od danas će plaćati električnu energiju po višim cenama. Agencija za energetiku dala je krajem jula saglasnost Elektroprivredi Srbije (EPS) na novi... Od danas nova cena struje za domaćinstva

Građani Srbije od danas će plaćati električnu energiju po višim cenama. Agencija za energetiku dala je krajem jula saglasnost Elektroprivredi Srbije (EPS) na novi cenovnik, po kome je cena kilovat-sata za domaćinstva uvećana za 6,5 odsto.

Tako će prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznositi 8,144 din/kWh bez poreza i taksi.

Nova cena za garantovano snabdevanje primenjuje se od 1. septembra 2022. godine, navela je Agencija u svojoj odluci.

Ovo poskupljenje znači da će domaćinstvo koje troši prosečnih 460 KWh mesečno ubuduće dobijati račun za struju veći za oko 300 dinara.

„Bez obzira na sve havarije iz prethodnog perioda koje su zadesile EPS, cena mora da bude veća. Posebnu pažnju treba obratiti na potrošače koji su socijalno ugroženi, gde bi im se omogućilo subvencionisanje u skladu sa njihovim mogućnostima i potrebama“, kaže za Biznis.rs stručnjak za energetiku Nenad Jovanović.

Naš sagovornik smatra da je povećanje cene struje u ovom iznosu neodrživo, što se podudara sa predloženom korekcijom od strane Fiskalnog saveta.

Kako bi se podstakla štednja energije, od predsednika Srbije stigla je inicijativa da se nagrade građani koji budu imali manju potrošnju u odnosu na prethodni period.

Foto: Unsplash.com

Značajan udarac za velike potrošače u privredi

Nakon sednice Vlade Srbije održane u utorak stigao je i očekivani predlog nove cene struje za privredu. U zaključku o ceni električne energije kupcima na komercijalnom tržištu od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine, vlada je preporučila EPS-u da sa ovim kupcima ugovore o snabdevanju zaključuje po jedinstvenoj ceni od 95 evra/MWh bez PDV-a.

Usvojeni zaključak obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata, saopšteno je iz Vlade Srbije, ali su stručnjaci za energetiku još ranije upozoravali na efekte ovog povećanja.

„U privredi će delatnosti biti pogođene u nivou kojim je njihov proizvod opterećen korišćenjem struje. Za velike elektroenergetske potrošače ovo će biti značajan finansijski udarac. Teško da će kompanije strukturu cene formirati na račun svog profita, tako da će se povećanje troškova proizvodnje preliti na finalnu cenu koja će opteretiti potrošače, što će svakako pogurati inflaciju“, ocenjuje Nenad Jovanović.

U istom danu kada je predloženo da poskupi struja za privredu, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je da je donelo predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva. Cilj je da se omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je ministarstvo.

Ekonomista Saša Đogović u razgovoru za Biznis.rs ocenjuje da su nas u ovu situaciju, pre svega, dovele unutrašnje slabosti koje su izašle na videlo zbog grešaka rukovodstva EPS-a.

„Umesto da imamo dovoljno struje za nas, pa i za izvoz, prinuđeni smo na uvoz po berzanskim cenama, gde se za nabavku struje troše sredstva iz budžeta koji se puni najviše akcizama za gorivo. To na kraju finansiraju građani“, zaključuje Đogović.

  • DEKSI

    1.9.2022 #1 Author

    Lopovi..

    Odgovori

  • Anna

    1.9.2022 #2 Author

    Divota! Samo nam još poskupljenje falilo

    Odgovori

  • Emilija

    1.9.2022 #3 Author

    Preterano

    Odgovori

  • MARIJA

    1.9.2022 #4 Author

    Hvala drzavi

    Odgovori

  • SRDJAN

    1.9.2022 #5 Author

    300 za ovo pa 300 za ono i nakupi se a plate tapkaju u mestu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.9.2022 #6 Author

    Videcemo kada dodju racuni koliko je poskupljenje..

    Odgovori

  • BRANA19

    2.9.2022 #7 Author

    Nista cudno. Uzas

    Odgovori

  • BOJANA

    2.9.2022 #8 Author

    Previše je stvarno.

    Odgovori

  • Tina

    2.9.2022 #9 Author

    Ima vise razloga za takvu situaciju

    Odgovori

  • Jovana24

    2.9.2022 #10 Author

    Super, jer ne moze da se otpusti stranacki kadar koji na posao ne dolazi

    Odgovori

  • MAlI lETECI MEDVEDIC

    20.9.2022 #11 Author

    Sta reci a nezaplakati? Meni su dolazili racuni za potrosenih 2000 dve hiljade kWh iako mi je prosecna potrosnja kad jr ukljucena cerovka s jednu jedinu imam 450-500 ajd neka bude 550 kWh.Plsvals od bednr penzijice od 16000 dok dam mogla kad nisam vise imala od cega isekli struju. A da sam ja potrosila me bi mi bilo zao rekla bih potrosila di trpi al ja se grejala ns drva vofu za kupanje grrjala dvski dsn na drvenom sporetu tu i kuvala. Samo sijalica uvece i TV sat -sat i po ukljuceni i zamrzivac. Al sta da se radi kad komsijin rodjak sudi i smudi po ED bavi se kaonpolitikom a do juce bio kokosar lopov krao po selu kokoske. Nevredi ni zalbe pisati a i kome?!! U Cacku je divlji zapad. Kadija te tuzi kadija ti sudi!!! Pa ti Vucicu pricaj kako se u Cacku i u Srbiji odlicno zivi. Zivis ti i tvoja banda posten narof grca i umire od hlsdnoce i gladi.Zivi ti od 6000 sest hiljada dinara koliko ja od penzije mesecno ostsne mi za hranu racune i higijenu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...