Do 31. avgusta važe ograničene cene, od 1. septembra poskupljenje

Privrednici će struju plaćati 95 evra po megavat-satu?

Moja firmaPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

24.8.2022 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Privrednici će struju plaćati 95 evra po megavat-satu? Privrednici će struju plaćati 95 evra po megavat-satu?
Do 31. avgusta cena struje za privredu biće ograničena na 75 evra po megavatu-satu bez PDV-a, a posle toga privrednici očekuju povećanje – za... Privrednici će struju plaćati 95 evra po megavat-satu?

Do 31. avgusta cena struje za privredu biće ograničena na 75 evra po megavatu-satu bez PDV-a, a posle toga privrednici očekuju povećanje – za koje nisu spremni.

Naime, za građane, kako je još ranije najavljeno od 1. septembra struja će poskupeti 6,5 odsto, što je manje od onoga što je predlagao Fiskalni savet i što se u kontekstu krize dalo očekivati. U isto vreme poskupljenje je najavljeno i za privredu.

Trenutno cena je 75 evra po megavat-satu, a kada to ograničenje od narednog četvrtka prestane da važi privrednici veruju da će cena skočiti i na 95 evra – što je gotovo duplo više nego što su plaćali prošle godine, piše Danas.

Vlada je najpre u novembru zamrzla cene struje za privredu na 75 evra po megavat-satu, bez PDV-a, a onda je krajem decembra EPS to ograničenje produžio najpre do 30. juna ove godine, potom i kraja avgusta.

Trenutno, u EPS-u ne odgovaraju na pitanje kada se i koliko poskupljenje struje može očekivati za privredu, kada ograničenje za koji dan istekne.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da će poskupljenje za privredu direktno povećati trošak privrednog subjekta i da bi oni voleli da to ne bude iznad trenutne inflacije ili očekivane, što je nekih 10 odsto.

“Ako je inflacija sada nekih 12,8 odsto, onda da to bude tu negde, u visini toga. Ne treba gledati koliko košta električna energija na tržištu u Evropi zato što je to proizvod za koji treba da se potrudimo da ga u dovoljnoj količini kod nas proizvedemo”, ističe on.

Strujni kablovi
Foto: Piqsels.com

Svako novo poskupljenje, napominje on, ne bi bilo dobro jer bi poguralo inflaciju i zato bi, kako kaže, bilo dobro da struja poskupi ispod stope inflacije.

“Treba naći druga rešenja, ali ako će za građane biti 6,5 odsto povećanje ili sa PDV-om i do 10 odsto, onda ne bi trebalo da se za privredu razlikuje. Ne treba privreda da ima značajno veću cenu struje u odnosu na građane”, kaže Atanacković.

Privrednik, vlasnik Point grupe Zoran Drakulić kaže da bi cena od 95 evra po megavat-satu bila “katastrofa”, jer bi to značilo da je privredi ove godine struja povećana 100 odsto.

“To je nekorektno, građanima je povećanje za osam odsto, a nama 100 odsto, ali će i to opet da se odrazi i na građane. Pogotovo neke male firme to neće moći da izdrže, opet će morati da se cene dižu”, napominje Drakulić.

Povećanje koje bi privreda u Srbiji, kako kaže, mogla da izdrži je ono koje imamo sada.

”Ovo što su do sada povećali mislim da je to u redu, da je dovoljno, ne možemo mi da plaćamo sve dugove koje je napravio Grčić”, ističe Drakulić, govoreći o bivšem generalnom direktoru EPS-a Miloradu Grčiću, i naglašava kako su oni prošle godine imali cenu struje od 48 evra, a da je onda to podignuto na 75, i da ako dođe do 95 evra po megavatu, to neće biti u redu.

Ekonomista Milojko Arsić kaže za Danas da to što je najavljeno nije veliko povećanje u odnosu na sadašnje troškove privrede.

“To je nešto što se događa u celom svetu, troškovi energenata koje mi plaćamo, gasa, struje, slično je kao u svetu. Pogotovo što uvozimo značajnu količinu struje. Pitanje je da li će troškove da preuzmu preduzeća kao potrošači koji koriste tu energiju ili će da se prave gubici u EPS-u, jer se prodaje struja ispod cene po kojoj se kupuje ili proizvodi”, kaže Arsić.

Neko će, kako kaže, morati da to plati – ili poreski obveznici ili potrošači.

“Drugo je pitanje zašto su troškovi porasli – u slučaju gasa mi nismo mogli da izbegnemo skok cena, kod struje da nije bilo lošeg upravljanja EPS-om mi bismo imali dovoljno sopstvene struje po relativno niskoj ceni. Sada to nije slučaj, jer ćemo 15 do 20 odsto potrošnje morati da uvozimo po vrlo visokoj ceni, a i deo proizvodnje će biti skuplji, to je onaj koji se finansira iz uvoznog uglja”, napominje Arsić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže da će povećanje troškova privreda sigurno pokušati da prevali na potrošače, da će neki uspeti, a neki ne.

“Neki će teže uspeti, a sve zavisi od tražnje za njihovim proizvodima. Neki će povećati cene da nadoknade troškove, drugi će kako im padne tražnja prodavati manje količine. U svakom slučaju, to će uticati na povećanje inflacije, to će biti i jedan od razloga što će inflacija biti dugotrajnija”, ističe Milojko Arsić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...