Pitanje je da li će biti dovoljno peleta za više od 110.000 domaćinstava

Drakulić: Neće biti dovoljno ogreva za predstojeću grejnu sezonu

SrbijaU fokusuVesti

8.8.2022 12:15 Autor: Marija Jovanović 17

Drakulić: Neće biti dovoljno ogreva za predstojeću grejnu sezonu Drakulić: Neće biti dovoljno ogreva za predstojeću grejnu sezonu
„Ogreva za predstojeću grejnu sezonu neće biti dovoljno. Prvi problem je što nema uvoza iz Ukrajine, Rusije i Belorusije. Sa druge strane, prošle godine... Drakulić: Neće biti dovoljno ogreva za predstojeću grejnu sezonu

„Ogreva za predstojeću grejnu sezonu neće biti dovoljno. Prvi problem je što nema uvoza iz Ukrajine, Rusije i Belorusije. Sa druge strane, prošle godine smo balansirali, pa je bilo oko 90.000 tona uvoza i otprilike isto toliko izvoza. Pod uslovom i da ne prodamo ništa, mnogo vremena smo izgubili, a glavni problem su zapravo Srbijašume, koje ne izvršavaju svoje ugovorne obaveze“, kaže za Biznis.rs. vlasnik fabrike za proizvodnju drvnog peleta i predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik Zoran Drakulić.

Da podsetimo, Vlada Srbije donela je Uredbu o ograničenju visine cene peleta, kao i Odluku o privremenoj zabrani izvoza ovog ogreva i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju. Tako, od 5. avgusta maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme da prelazi 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima.

Komentarišući mere države, Drakulić kaže da je ova cena za proizvođače u redu, ali da su problem Srbijašume i trgovci koji žele da zarade što više.

“Ova mera države nam ne smeta. Mi se i dalje uklapamo iako je drvo iz privatnih izvora otišlo u nebesa, a Srbijašume ne izvršavaju ugovore i to je najveći problem”, dodaje naš sagovornik.

Na pitanje kako se kreću cene drveta, on kaže da proizvođači od Srbijašuma kubni metar drveta dobijaju po zvaničnoj ceni od 4.160 dinara, a da na tržištu on ide i do 11.000 dinara.

“Tu je i pitanje trgovaca koji napravili haos na tržištu jer je kod nas cena uvek bila ispod ove koju je država propisala, tako da su oni uvek zarađivali više nego proizvođači. Mi smo prešli na 50 odsto maloprodaje, direktno prodajemo i tu su i najbolje cene. Ali verovatno će, s obzirom na to da smo mi u prvih šest meseci ove godine proizveli manje za skoro 50 odsto, mnogi ostati bez peleta. A to nije slučaj samo sa nama. Tri-četiri najveća proizvođača su u sličnoj situaciji, tako da postoji strah. Čak i sada, sa kapacitetima koje imamo, da radimo 100 odsto do kraja godine nema šanse da to stignemo i ukoliko ne bude nekog uvoza ne vidim odakle bismo imali dovoljno”, zaključuje Drakulić i podvlači da je u Hrvatskoj i Evropi tona peleta već premašila 600 evra.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da se u trenutku energetske krize i pripreme za zimu vodi računa o energetskom bilansu i da se spreče nestašice ovih proizvoda.

“Više od 110.000 domaćinstava koristi pelet, a više od 700.000 koristi ogrevno drvo i ukoliko ne mogu da dođu do peleta ili drva, onda je to udar na energetski bilans, jer će više od 800.000 ljudi početi da se greju na struju. Dakle, s jedne strane čuvamo energetsku bezbednost, a sa druge pomažemo proizvođačima i prodavcima. Ograničili smo cenu peleta na 320 evra po toni, zabranili izvoz i tako napravili red na tržištu koji trenutno ne postoji”, istakla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera Srbije.

 • JOVANA

  8.8.2022 #1 Author

  Jedva cekamo racune za struju ove zime haha

  Odgovori

 • Djordje

  8.8.2022 #2 Author

  Ja pelet necu ni da uzimam sad sam zakacio gas. Njih pelet kosta 150e po toni i da ga na 250 e daju to je 100e zarada. Misle da je narod blesav nije hleb to ima alternativa za sve. Nema drva. A pola sastava piljevina. Uu toni peleta 6m3 piljevine po 1500 din 9000 din. Misle da se ovaj narod kopca na ledja. Al ne sigurno

  Odgovori

 • TATJANA

  8.8.2022 #3 Author

  Opredelis se za jednu vrstu ogreva, onda nema

  Odgovori

 • MILICA

  8.8.2022 #4 Author

  Znači moraćemo da se čeličimo pred zimu..

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  8.8.2022 #5 Author

  Uveravanja su suprotnaa

  Odgovori

 • SNEZANA

  8.8.2022 #6 Author

  Iskreno,to me plasi

  Odgovori

 • kaćica

  8.8.2022 #7 Author

  Dosadni su sa pricom o zimi,ne znamo nista dok zima ne dodje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.8.2022 #8 Author

  Peleta nece biti,struje takodje kako najavljuju,kako cemo pregurati zimu?!

  Odgovori

 • BRANA19

  9.8.2022 #9 Author

  Strasno , bas divno .

  Odgovori

 • goca87

  9.8.2022 #10 Author

  Cene skočili a ogrva pritom nema dovoljno, strasno…

  Odgovori

 • Anna

  9.8.2022 #11 Author

  Ma nema problema- Air Srbija uvodi liniju do Havane pa ćemo svi ko ptice selice letovati u toplijim krajevima.

  Odgovori

 • BOJANA

  9.8.2022 #13 Author

  Nadam se da neće biti tako strašno

  Odgovori

 • VOJKAN

  9.8.2022 #14 Author

  Kao i svaka zima biće duga i hladna

  Odgovori

 • HADZI ZORAN JOVANOVIC

  9.8.2022 #15 Author

  Gospodin Drakulić sada napada državu, a dok je nemilice sekao šume u Srbiji i SAV pelet izvozio u Italiju tafda mu je bilo dobro.Ali evo predloga za grajanje, energetski ekološki pelet od industrijske konoplje.Možemo je imati koliko hoćemo, nemoramo ništa uvoziti i svi zadovoljni.Kada se uporedi sa drvetom ,energetski je efikasnija, nulte je emisije CO2,, pepeo se koristi kao organsko kvalitetno đubrivo.Ne smeta suša, netreba navodnjavati i nema potrebe za bilo kojim hemijskim preparatom. a cena,oko 300 eura po toni.Samo da država skine PDV, jer taj porez za ugalj je 7%!!!!, za drvo i drvni pelet 10%!!!!, a za pelet od bio mase iz poljoprivrede, koja je uzgred rečeno najveći energetski potencijal Srbije ,je neverovatnih 20%!!!!!!!!!!!!!Pa ko koga ovde zeza???????

  Odgovori

 • GAGA

  10.8.2022 #16 Author

  Treba nabaviti cebad i termofore

  Odgovori

 • BOJANA

  12.8.2022 #17 Author

  Ko zna šta će sve biti do zime sa ovolikim poskupljenjima.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...