neizvesno snabdevanje energentima i gorivom od jeseni

Vučić: Srbija od 1. novembra neće moći da dobija rusku naftu

SrbijaSvetVesti

22.8.2022 12:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Vučić: Srbija od 1. novembra neće moći da dobija rusku naftu Vučić: Srbija od 1. novembra neće moći da dobija rusku naftu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da će Srbija od 1. novembra osetiti posledice sankcija na uvoz ruske nafte. On se nakon sastanka sa... Vučić: Srbija od 1. novembra neće moći da dobija rusku naftu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da će Srbija od 1. novembra osetiti posledice sankcija na uvoz ruske nafte.

On se nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova obratio novinarima na konferenciji za štampu, na kojoj je govorio o nekoliko najaktuelnijih tema.

“Od 1. novembra nema više ruske nafte za nas, mi smo pod sankcijama”, istakao je Vučić. U pitanju su sankcije uvedene Ruskoj federaciji na izvoz nafte u zemlje EU i preko njih na druga tržišta, koje su do sada delimično primenjivane, a za dva meseca biće i potpune.

Podsetimo, naša zemlja dobijala je rusku sirovu naftu preko Jadranskog naftovoda Janaf, ali će ta opcija biti onemogućena.

Kako je ranije saopšteno iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je na 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Azerbejdžanom, razgovarao telefonom sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim.

Predsednik Srbije je zamolio Alijeva za pomoć u obezbeđivanju dovoljnih količina električne energije, a predsednik Azerbejdžana je izašao u susret toj molbi i rekao da je Srbiji odobren međudržavni sporazum o kupovini struje iz Azerbejdžana po povoljnim uslovima, navodi se u saopštenju.

Zimska sezona pred nama donosi velike nepoznanice po pitanju snabdevanja energentima, i za mnogo razvijenije ekonomije od naše. Sporazum s Azerbejdžanom doprineće poboljšanju domećeg “energetskog miksa”, ali odsustvo ruske nafte iz uvoza takođe će morati da bude nadomešteno iz drugih izvora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...