Poskupljenje električne energije dovodi u pitanje dalje investicije

Da li je 150 evra po MWh realna cena struje za privredu?

InfrastrukturaInvesticijePoslovanjeU fokusu

1.9.2022 15:21 Autor: Stanislav Stanišić 10

Da li je 150 evra po MWh realna cena struje za privredu? Da li je 150 evra po MWh realna cena struje za privredu?
Preporuka države da Elektroprivreda Srbije poveća cenu struje za privredu sa 75 na 95 evra po megavat-satu (MWh) imaće veliki uticaj na sve ekonomske... Da li je 150 evra po MWh realna cena struje za privredu?

Preporuka države da Elektroprivreda Srbije poveća cenu struje za privredu sa 75 na 95 evra po megavat-satu (MWh) imaće veliki uticaj na sve ekonomske tokove, tvrde privrednici. U razgovoru za Biznis.rs predsednik ITM sistema Toplica Spasojević ističe da je energija input koji ulazi u sve što se stvara, pa će predloženo povećanje struje za privredu svi osetiti na svojim budžetima.

„Opstanak industrijskih preduzeća koja troše puno struje biće doveden u pitanje. Mislim da je najvažnije pitanje budućih investicija, jer ako ne možete da računate na relativno jeftine inpute energije, po kojima smo bili prepoznati kod stranih investitora, pitanje je šta će se desiti u budućnosti. Priliv investicija koji je prošle godine bio skoro četiri milijarde evra održavao nam je stabilnost, budžet i zaposlenost. Ako toga nema sve će biti mnogo teže“, smatra Spasojević i dodaje da moramo da zadržimo nivo investiranja, a on dosta zavisi od cene energenata i njihove raspoloživosti.

Zato se postavlja pitanje konkurentnosti naše privrede, jer je viša cena struje kočnica bržem privrednom rastu, pogotovo izvozno orijentisanih kompanija.

„Povećanje cene struje je neminovnost koja je zadesila celu Evropu. Jako je važno koliko će koja država da učini da pomogne svojoj privredi, jer kod nas je više faktora koji su uticali na poskupljenje. Prvi je globalna kriza i značajniji uvoz struje po istorijski visokim cenama, od 350 do 600 evra po MWh. Drugo je pitanje da li smo mi u Srbiji uradili sve što smo mogli da proizvodimo struju, a ne da je uvozimo. Razlozi su brojni: nedovoljno proizvodnje, neodržavanje kopova, nedostatak investicija, ogromni gubici u transportu, neplaćeni računi na nivou od 13 do 15 odsto a u normalnim zemljama to je do pet odsto. Umesto da u poslednjih 20 godina kroz investicije postanemo neto izvoznici, mi smo na žalost i ono što smo imali doveli do toga da sada moramo da uvozimo struju, i to po ovako visokim cenama“, upozorava Toplica Spasojević.

Naš sagovornik predlaže da država hitno napravi plan investicija u elektroprivredu, jer će sadašnje stanje potrajati duži vremenski period.

„Na nivou države je neophodno u što kraćem roku pokrenuti investicije u EPS, jer one u proseku traju od tri do pet godina. Hidrocentrale, uz poštovanje zakonskih procedura, vetro i solarni parkovi. Preduzeća bi trebalo maksimalno stimulisati da pređu na solarnu energiju, a takođe finansijski podržati i privatne firme i privatne korisnike prozjumere. Možda cena struje na tržištu neće biti 600 ili 700 evra, ali je moja prognoza da je realno da ona bude oko 150 evra po MWh, što je i dalje jako visoko u odnosu na prošlu godinu„, ocenjuje Spasojević.

On upozorava da iz ranijih iskustava može da nasluti da će sada kompanije pokušati nove obaveze da ugrade u cenu proizvoda, što će pokrenuti spiralu inflacije.

„Uticaj cene struje na vrednost finalnog proizvoda zavisi od industrije i iznosi od dva do preko 10 odsto. Imaćemo novi udar na inflaciju, jer treba očekivati nova poskupljenja, uključujući naftu i gas, kao i cene radne snage. Jako je važno da se bazne stvari kao što je energija drže što je moguće duže na podnošljivom nivou“, zaključuje Toplica Spasojević.

 • MARKO7

  1.9.2022 #1 Author

  Pa to se i dan danas ne zna

  Odgovori

 • baba

  1.9.2022 #2 Author

  odlicno si poredjao uzroke… haos u epsu traje godinama, a postao je vidljiv od kraja 2021.

  Odgovori

 • IVAN

  1.9.2022 #3 Author

  Bice restrikcija

  Odgovori

 • GOCA BG

  1.9.2022 #4 Author

  Zbog povecanja cene struje svi ce podici cene..

  Odgovori

 • VOJKAN

  2.9.2022 #5 Author

  Sve je skuplje, a da li je realno, vreme će pokazati

  Odgovori

 • Anna

  2.9.2022 #7 Author

  Umesto da smo gradili vetro i solarne elektrane mi imamo auto put Miloš veliki i Beograd na vodi

  Odgovori

 • TINA

  2.9.2022 #9 Author

  Ovo je tek picetak

  Odgovori

 • Emilija

  2.9.2022 #10 Author

  Sve vuce jedno drugo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...