Procenjeno da bi se uz 15 odsto manje dnevne potrošnje izbegla potreba za uvozom

Objavljene preporuke ministarstva energetike za štednju struje

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

30.8.2022 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Objavljene preporuke ministarstva energetike za štednju struje Objavljene preporuke ministarstva energetike za štednju struje
Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je predlog preporuka za uštede u potrošnji električne i toplotne energije u državnim i javnim ustanovama i institucijama, jedinicama... Objavljene preporuke ministarstva energetike za štednju struje

Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je predlog preporuka za uštede u potrošnji električne i toplotne energije u državnim i javnim ustanovama i institucijama, jedinicama lokalne samouprave, privredi, kao i u domaćinstvima za predstojeću zimu.

Preporuke bi, kako je saopšteno, trebalo da počnu da se primenjuju što pre, i to u periodu od 1. septembra 2022. do 31. marta 2023. godine.

Naglašeno je da će Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike raditi sve kako bi se obezbedile dovoljne količine energije i energenata i za privredu i za domaćinstva.

„Ne pravimo planove o restrikcijama električne energije, već radimo sve vreme na tome da naš elektroenergetski sektor povećava proizvodnju energije, kako bismo smanjili uvoz nedostajućih količina, i radimo na realizaciji projekata koji unapređuju energetsku efikasnost i u javnim objektima i u domaćinstvima“, piše u saopštenju resornog ministarstva.

Na osnovu potencijalno ostvarenih ušteda procenjuje se da se na dnevnom nivou može uštedeti više od 15 odsto ukupne dnevne potrošnje električne energije na nivou Republike Srbije, što se preslikava i na godišnji nivo i iznosi oko 5.300 gigavat-sati (GWh), od ukupno potrošenih 33.000 GWh. Drugim rečima, ne bi bilo potrebe za uvozom na godišnjem nivou.

„Dnevna potrošnja električne energije u Srbiji je u letnjem periodu oko 90 GWh dnevno, a u zimskom periodu 120 GWh dnevno. Od toga domaćinstva troše 42 odsto, industrija 25 procenata, transport tri odsto, javno-komercijalni sektor 17 procenata, dok su gubici 13 odsto“, piše u saopštenju.

Konkretan predlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, državna preduzeća, javne ustanove i privredu nalazi se na sajtu resornog ministarstva.

One uključuju ograničavanje rada javne rasvete, bilborda i svetlećih reklama, određivanje lica koje će u javnim preduzećima i ustanovama pratiti sprovođenje mera štednje, zamenu starih (živinih) svetiljki LED sijalicama tamo gde to još nije učinjeno u državnim institucijama. Za domaćinstva, između ostalog, da podese termostate bojlera na niže temperature i „razumno“ koriste grejna tela, peru veš na nižim temperaturama…

  • Vera

    30.8.2022 #1 Author

    Dokle saveti osiromašenom stanovništvu, koje i inače već odavno štedi na svemu na štetu svog zdravlja? Gubici koji su skoro trećina potrošnje domaćinstava se izgleda smatraju normalnim? Ne spominju se tržni centri koji su VELIKI potrošači. Gde oni spadaju?

    Odgovori

  • kaćica

    30.8.2022 #3 Author

    Nece ovo uspeti,jedino da idu po kucama da proveravaju.

    Odgovori

  • TATJANA

    30.8.2022 #4 Author

    Samo da ne bude restrikcija, bolje da stedimo sami

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...